Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik tedbirlerle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Tasarruf tedbirlerine vurgu yaparak, bütçe dışı ödemelerin yapılmadığını ve yeni kamu bina alımlarına izin verilmediğini belirtti.

Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'na konuşan Şimşek'in açıklamasından öne çıkanlar ise şu şekilde;

Kimse ek ödenek için bana gelmesin

Bütçe dışı ödenek verilmiyor, vermeyeceğiz. Her kurum ve bakanlık ile belediyeler, belirlenen bütçe sınırlarını aşamayacak. Ek ödenek taleplerine olumsuz yanıt verilecek.

Fiziki gerçekleşmesine göre ödenek verilecek

Fiziki gerçekleşmesi yüzde 60-70'in üzerinde olan yatırımlara ödenek ayrılacak. Ancak fiziki gerçekleşmesi yüzde 20 civarında olan yatırımlar için ödenekler, daha uzun bir zaman dilimine yayılacak. Örneğin, 4 kilometrelik bir tünel yatırımının fiziki gerçekleşmesi 500 metre ise, bu durumda aceleci davranılmayacak.

Tarımsal üretim, nitelikli yatırımlar, sulama ve baraj gibi alanlara öncelik verilecek. Tarımsal desteklerde herhangi bir kesinti yapılmayacak. Kamu yatırım programında rasyonelleştirme çalışmaları gerçekleştirildi ve kısa sürede tamamlanarak ekonomik ve sosyal fayda sağlayacak yatırımlar önceliklendirildi.

Fındıkta fiyat belirsizliği endişelendiriyor Fındıkta fiyat belirsizliği endişelendiriyor

Yeni bina alımı yasak

Yeni kamu bina alımlarına kesinlikle izin verilmeyecek. Aksine, kamu bina giderlerinde tasarruf yapılacak ve gelecek ödenek talepleri reddedilecek. Örneğin, bakanlığa bağlı bir birimin binasıyla ilgili bir sorun çıktığında, yeni bir bina alımı veya kiralanması yerine, mevcut binadaki personeli bakanlığın mevcut binasına taşıdık. Örneğin, üç kişilik odalarda oturan personeli, masa ve sandalyelerle donattık ve kapasiteyi beş veya altı kişiye çıkardık. Bu nedenle, tüm kamu kurumları elde ettikleri bina imkanlarına göre planlama yapacak.

Antalya’daki 5 yıldızlı otele para verip eğitim semineri düzenleyemeyecek

Yurt dışı ve yurt içi toplantılar, eğitim seminerleri veya konferanslar gibi talepler olduğunda, her kurum kendi binası içinde ve kendi bulunduğu yerde bu etkinlikleri düzenleyecek. Yurt dışındaki bir toplantıya katılım gerekiyorsa, personel sayısına sınırlama getirilecek. Örneğin, Ankara'daki bir kamu kurumu, Antalya'daki 5 yıldızlı bir otele para vererek eğitim semineri düzenleyemeyecek. Bu tür etkinlikler Ankara'da kendi imkanlarıyla gerçekleştirilecek. Ayrıca, kırtasiye ve temsil-ağırlama giderleri sıkı bir şekilde denetleniyor.

Kiralama veya yeni araç alımında çok katı kurallar var

Kamudaki servis hizmetlerine sınırlamalar getirilecek ve zorunlu olmayan servis hizmetleri sona erecek. Araç kullanımında tasarruf önemli bir öncelik. Bu nedenle, araç kullanımında uzun zamandır dikkatli davranıyoruz. Kiralama veya yeni araç alımında katı kriterler belirlenmiş durumda. Yeni araç talepleri değerlendirilirken titizlikle inceleniyor. Öncelikle mevcut araçların satılması ve sonra yeni araç alınması öneriliyor. Yeni araç alınması gerekiyorsa, TOGG araçlarını tercih etmelerini tavsiye ediyoruz.

İhale yasası değişiyor

Kamu İhale Yasası'nın revize edilmesi planlanıyor. Yeni düzenlemeler uluslararası normlara uygun olacak şekilde güncellenecek. Kamu alımları tasarruf odaklı bir yaklaşımla gerçekleştirilecek ve olası zararların önlenmesi için gerekli tedbirler alınacak.

Haksız rekabet oluşturanların takipçisi olacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV oranlarında tespit ettikleri uyumsuzlukları gidermek amacıyla başlattıkları yapay zeka destekli çalışmanın sonuçlandığını duyurdu. Bu çalışma neticesinde, birçok işletmenin temel gıda ürünleri için öngörülen yüzde 8-10 aralığındaki KDV oranı yerine yüzde 1 KDV uyguladığı belirlendi. Bu durumda işletmeler, vatandaştan yüzde 10 gibi bir oranda KDV tahsil etmelerine rağmen devlete yalnızca yüzde 1 KDV ödüyordu, bu da vergi kaçakçılığına sebep oluyordu.

Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından, KDV kaybı ve kaçağının önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalara ilişkin bir paylaşım yaptı. Temel ihtiyaç ürünlerinde uygulanan düşük KDV oranlarını istismar eden firmalara karşı saha denetimlerinin yapılacağını belirten Şimşek, önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı.

"KDV'deki oran uyumsuzluklarını tespit etmeye yönelik olarak, Vergi Denetim Kurulu ve Gelir İdaresi Başkanlıkları ile Risk Analizi Genel Müdürlüğümüz yapay zeka destekli çalışmalarını tamamladı. Vergi kaybı ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç elde edenlerin ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz."

Kaynak: HABER MERKEZİ