Bakan Mehmet Şimşek, 2023 yılı büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve ekonomideki dengelenme ve cari açıktaki iyileşmenin devam ettiğini belirtti. Şimşek, 2024 yılında net dış talebin büyümeye olumlu katkı sağladığı bir dengeli büyüme beklentisi içinde olduklarını ifade etti.

Bakan Şimşek, 2023 yılı büyüme rakamlarının ardından yaptığı açıklamada, ekonominin 2023 yılı son çeyreğinde yıllık yüzde 4 büyüdüğünü vurguladı. Buna ek olarak, milli gelirin 1,1 trilyon doları aşarak kişi başına milli gelirin 13 bin 110 dolara yükseldiğini aktardı.

Büyüme rakamlarının Orta Vadeli Program hedeflerinin üzerinde gerçekleştiğini belirten Bakan Şimşek, büyümedeki dengelenmenin yılın üçüncü çeyreğinde başladığını ve son çeyrekte de devam ettiğini ifade etti. İç talebin büyümeye katkısının azaldığını, net dış talebin ise pozitif bir katkı sağladığını belirtti.

Bakan Şimşek, 2023 yılındaki büyümenin üretken kapasiteyi artıran yatırımlardan kaynaklandığını ve bu yatırımların daha nitelikli bir büyümeye doğru yol aldıklarını söyledi.

Göstergelerin ekonomideki dengelenmenin ve cari açıktaki iyileşmenin sürdüğüne işaret ettiğini belirten Bakan Şimşek, 2024 yılında net dış talebin büyümeye olumlu katkı sağlayacağı bir dengeli büyüme beklediklerini dile getirdi.

Ayrıca, uygulanan politikalarla iyileşen büyüme kompozisyonunun dezenflasyon sürecine önemli katkı sağlayacağını ve kalıcı refah artışı için yapısal reformlara devam edeceklerini vurguladı.

Kaynak: AA