Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yarın sona erecek 2023-2024 balıkçılık av sezonunu değerlendirdi. Yumaklı, denizlerde av yasağının endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemilerini (gırgır ve trol) kapsayacağını, ancak kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçıların bu yasaktan muaf olacağını ve avcılık faaliyetlerine devam edebileceklerini belirtti.

Ayrıca, ekonomik faaliyetlerine devam etmek isteyen balıkçıların, Bakanlık izni almak ve belirlenen kurallara uymak koşuluyla kara suları dışındaki uluslararası sularda gırgır ve trol yöntemiyle avcılık yapabileceklerine de işaret etti.

Yumaklı, "2023-2024 balıkçılık av sezonunun, özellikle hamsi gibi birçok türün avcılığı açısından oldukça bereketli geçtiğini gözlemledik. Bu avcılık ürünleri, halkımızın sofralarında önemli bir yer edindiği gibi, aynı zamanda ihracat için de yoğun bir şekilde kullanıldı ve ülkemize önemli ölçüde döviz girdisi sağladı." şeklinde konuştu.

Bakan Yumaklı, av yasağının uygulandığı dönemde, halkın yaz sezonu boyunca küçük ölçekli balıkçıların yakaladıkları ve yetiştiriciliği yapılan balıklarla ihtiyacını rahatlıkla karşılayabileceğini belirtti.

171 bin 219 denetim gerçekleştirildi

Yumaklı, Bakanlık tarafından sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması ve yasalara uygun avcılık yapan balıkçıların haklarının korunması amacıyla denizlerden karaya çıkış noktalarına, nakil güzergahlarından balık hallerine, balıkçı gemilerinden balık unu-yağı fabrikalarına ve perakende satış yerlerine kadar geniş kapsamlı denetimlerin gerçekleştirildiğini ifade etti.

Yumaklı, geçen yıl yapılan toplam 171 bin 219 denetimde, kaçak avcılıkla elde edilen 593 ton su ürününe el konulduğunu ve 6 bin 527 kişi ile iş yerine toplamda 74 milyon 12 bin 121 lira idari para cezası uygulandığını belirtti. Ayrıca, kurallara uygun avlanmayan 78 gemiye el konularak mülkiyetlerinin kamuya geçirildiğini de aktardı.

Yumaklı, ticari ve amatör amaçlı su ürünleri avcılığına ilişkin kuralların belirlendiği ve dört yıl sürelerle yürürlükte olan tebliğlerin yürürlük sürelerinin 31 Ağustos'ta tamamlanacağını belirterek şunları ifade etti:

Ulusal Ataj Programı sonuçları açıklandı mı? Ne zaman açıklanacak? Ulusal Ataj Programı sonuçları açıklandı mı? Ne zaman açıklanacak?

"Önümüzdeki sezon için, TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu raporu, iklim değişikliği ve sektörel gelişmeler gibi faktörlerin yanı sıra, su ürünleri konusunda uzman bilim insanlarından oluşan 'Bilimsel ve Teknik Tavsiye Kurulu' tarafından hazırlanacak raporlar da dikkate alınacak. Koruma ve kullanma dengesi içinde sürdürülebilirlik esaslı yeni kuralların uygulanması hedefleniyor. Ülkemizin sucul zenginliği, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal etmenler göz önünde bulundurularak sürdürülebilir bir şekilde yönetilmelidir. Bu çerçevede, balıkların üreme ve büyüme dönemlerinde getirilen yasaklara uyulması, balıkçılığın ve balık stoklarının geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.."

Kaynak: AA