Süpürge Otunun Ekiminden Hasadına

66 yaşındaki Ali Uyar, kırsal Emendere Mahallesi’nde yaklaşık 30 dönüm arazisinde süpürge otu yetiştiriyor. Eşiyle birlikte otları hasat eden, kurutan ve geleneksel yöntemlerle sıkıştırarak el süpürgesi haline getiren Uyar, bu işin meşakkatli olduğunu ancak sevdiği için yaptığını belirtti.

Dedesinin Mesleğini Sürdürüyor

Uyar, mesleğini dedesinden öğrendiğini ve dedesinin bölgenin ilk el süpürgesi üreticilerinden olduğunu anlattı. Dedesinin lakabı olan Ali Çavuş’un adını taşıdığını ifade eden Uyar, şunları kaydetti:

“Önceden pazarlara çıkıyordum, gidip Bigadiç’te süpürge satıyordum. Şimdi herkes bizi tanıyor artık evde satıyorum. Toptan alanlar, Sındırgı’da pazarda satacak olanlar da geliyorlar ama benim esas kazancım takastır. Zeytinliova’ya, Saruhanlı’ya gidiyorum, zeytinle ve özellikle yağla takas ediyorum. Ne kadar yapılır bu iş? Elin ayağın tutana kadar, yatağa düşene kadar. Hemen hemen her zaman yaparım, bu işi seviyorum. Şimdi mesela bu sene 30 dönüme ektik, bundan tahminen 2 bin süpürge çıkar.”

Kaliteli El Süpürgesi Üretiyor

Uyar, geleneksel yöntemle ürettiği el süpürgesinde kaliteden ödün vermediğini vurguladı. Kendisinin kullanabileceği özelliklerde, sağlamlıkta olmasına dikkat ettiğini dile getiren Uyar, “Gündüz tarlaya gidip çalışsam bile akşam namazdan sonra evimde ister kitap okuyorum ister televizyonu açıyorum, süpürge yapıyorum. Bu işi hakikaten seviyorum, zaten bir işi sevmezsen olmaz.” dedi.

Kaynak: AA