Merkez Bankası'nın (TCMB) yüksek faiz politikası, TL mevduat faizlerinde gözle görülür bir artışa yol açarak tasarruf sahiplerinin dikkatini çekerken, bankalar arasındaki rekabet de giderek arttı.

TCMB'nin, bankaları Kur Korumalı Mevduat (KKM) hacimlerini azaltmaya ve standart TL mevduata geçmeye zorlayan düzenlemeleri, TL mevduat faizlerindeki yükselişte belirleyici bir rol oynuyor. TCMB'den beklenen yeni önlemler ve bilanço düzenlemeleriyle, mevduat getirilerindeki artışın yıl sonuna kadar devam etmesi öngörülüyor.

TCMB verilerine göre, yılbaşında yüzde 15.5 seviyesinde olan üç ay vadeli TL mevduatın ortalama faizi, 1 Aralık itibarıyla yüzde 49.33'e yükselerek Kasım 2002'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

TürkTraktör Dünya Çiftçiler Günü'nü çiftçilerle kutladı TürkTraktör Dünya Çiftçiler Günü'nü çiftçilerle kutladı

Önceki haftaya kıyasla ortalama mevduat faizindeki artış 3.26 puan olarak kaydedildi. Bankacılık sektöründe, TL mevduat faizinin ortalamanın üzerine çıkması, getiri rekabetinde hız kazandırdı.

Bankacılık kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, özellikle 10 milyon TL ve üzeri gibi yüksek meblağlarda yüzde 50'nin üzerinde faiz oranları sunuluyor.

faiz-7

FAİZ GETİRİLERİ 3 ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE ÇIKTI

Bir yatırımcı, 1 milyon TL tasarrufunu 92 gün vadelik standart TL mevduata yüzde 47 faizle yatırdığında brüt getirisi 118 bin 465 TL oluyor. Ancak vade sonunda uygulanan yüzde 5 stopaj ile 5 bin 923 TL vergi düşüldüğünde, tasarruf sahibinin net getirisi 112 bin 542 TL oluyor. Bu da aylık 37 bin 514 TL'lik bir faiz getirisi anlamına geliyor.

Diğer bir senaryoda ise 10 milyon TL için 32 günlük vadede yüzde 50 faiz uygulandığında brüt getiri 438 bin 356 TL oluyor. Stopaj sonrası net getiri ise 416 bin 438 TL olarak hesaplanıyor.

Merkez Bankası, geçen hafta döviz dönüşlü Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) faiz üst sınırını kaldırsa da, politika faizinden daha düşük olamayacağını açıkladı. Bu da döviz dönüşlü KKM faizinin yüzde 34 seviyesinde kalmasını sağladı. Bankacılık kaynaklarına göre, dövize yönelik talep oldukça yoğun ve bankalar bu talebi dengelemek adına ek getiri seçenekleri sunmaya devam ediyor. Döviz dönüşlü KKM için belirlenen yüzde 34 faiz sınırı, ekstra yüzde 3'lük getiri imkanlarını da beraberinde getirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ