Etiyopya'nın önde gelen ticari bankası, yaşanan bir "sistem arızası" sonrasında müşterilerinin hesaplarında bulunandan daha fazla para çektiği durumlarla karşı karşıya kaldı. Banka, bu büyük meblağlardaki paraları geri almak için çaba harcıyor.

Trthaber'in haberine göre: Müşteriler, Cumartesi günü erken saatlerde Etiyopya Ticaret Bankası'ndaki hesaplarında beklenenden daha fazla nakit çekebileceklerini fark ettiler.

Yerel basında yer alan haberlere göre, 40 milyon doların üzerinde bir para miktarı çekildi veya diğer bankalara aktarıldı.

Kurumun işlemleri dondurması birkaç saat sürdü.

Banka Başkanı Abe Sano, Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, paranın büyük bir kısmının devlete ait CBE'den öğrenciler tarafından çekildiğini belirtti.

Sorunun haberi üniversiteler arasında hızla yayıldı ve özellikle mesajlaşma uygulamaları ve telefon görüşmeleriyle duyuruldu.

Kampüs ATM'lerinde uzun kuyruklar oluştu ve Etiyopya'nın batısındaki bir öğrenci, Amharca halkının polis memurlarının onları durdurmak için kampüse gelene kadar para çektiğini aktardı.

Jimma Üniversitesi Teknoloji Enstitüsü'nde okuyan bir öğrenci, yerel saatle 01.00 civarında arkadaşlarının ATM'lerden büyük miktarda para çekilebileceğini söylemesi üzerine "bunun doğru olmadığına inanmadığını" ifade etti.

CBE, 82 yıl önce kurulduğundan bu yana 38 milyondan fazla kişinin hesabına hizmet veriyor.

Etiyopya merkez bankası, finans sektörünün yönetim organı olarak görev yapan kuruluş, Pazar günü "bakım ve inceleme faaliyetleri" sırasında "bir aksaklık" yaşandığını bildiren bir açıklama yayınladı.

En az üç üniversite, öğrencilere CBE'den alınmış olabilecekleri kendilerine ait olmayan parayı iade etmelerini tavsiye eden bildiriler yayınladı.

Sano, paranın iadesi konusunda işlem yapan hiç kimsenin cezai bir suçlamayla karşılaşmayacağını belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ