Yaklaşan Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte ikramlık şekerlerin fiyatları da yükseldi. Enflasyon etkisiyle zamlanan şekerler, bu yıl kilogram başına %50'lik bir artışla 180 TL'ye satılması bekleniyor. Ancak, bayram tatili süresinin 9 gün olması nedeniyle tüketimin bir miktar azalması öngörülüyor. Şekerleme pazarının toplamda 2.5 milyar TL'ye ulaştığı belirtiliyor.

Tarımsal destekleme ödemeleri  hesaplara yatırılacak Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara yatırılacak

Şeker tüketimine tatil etkisi

Mondelez International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, Türkiye'nin Ramazan ve Kurban Bayramları'nda ortalama 25 bin tonluk şeker alışverişi yaptığını belirtti. Ancak, bu yıl hacimde büyük bir büyüme beklenmediğini ifade etti.

Sözcü'nün haberine göre; 9 güne çıkarılan bayram tatilinin, insanların tatil beldeleri ile akraba ve aile ziyaretleri arasındaki tercihlerini etkileyeceğini söyledi. Karagöz, tatil döneminde bayram pazarının biraz sekteye uğradığını vurgulayarak, memleket ziyaretlerinin artması durumunda daha fazla şeker alışverişi yapıldığını belirtti. Bu yıl tonaj bazında büyük bir büyüme hedeflemediklerini dile getiren Karagöz, şekerin kilogram fiyatının %50 artışla 180 TL'ye yükseldiğini kaydetti. Kent markasıyla bayram şekeri pazarında %50'lik bir paya sahip olduklarını belirten Karagöz, şeker kategorisinin Mondelez International Türkiye'nin toplam net hasılatının %30'unu oluşturduğunu ifade etti. Yüksek enflasyonun etkisiyle atıştırmalık ürünlere yılda 3 veya 4 kez zam yapıldığını belirten Karagöz, piyasada nakdin büyük önem taşıdığını ve stokların azaltıldığına işaret ederek, stoklu çalışma süresinin bir aya kadar düştüğünü dile getirdi.

Kişi başı tüketim 2.4 kilogram 

Türkiye'deki hediyelik ve ikramlık şeker pazarının büyüklüğü 2.5 milyar TL'ye ulaştı. Hane başı yıllık bayram şekeri tüketiminin ise yaklaşık 2.47 kilogram olduğu belirtiliyor. Yapılan araştırmalar, tüketicilerin %91'inin bayram alışverişlerinde her zaman bayram şekeri aldığını ortaya koyuyor. Türkiye'de bayramlık şeker tüketiminde en yüksek oranla 3.42 kilogram ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ilk sırada yer alıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni 2.76 kilogram ile Karadeniz Bölgesi, 2.58 kilogram ile de Orta Anadolu Bölgesi takip ediyor

Kaynak: HABER MERKEZİ