Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün sürmesiyle birlikte yaklaşık 30 ila 35 milyon vatandaşın seyahat etmesinin beklendiğini belirtti. Bu nedenle kara, hava ve demiryollarında tüm önlemlerin alındığını vurguladı.

Trthaber'in haberine göre; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin 68 bin 680 kilometrelik yol ağında vatandaşların huzur içinde seyahat edebilmelerini temin etmek için gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etti.

Bakan Uraloğlu, "Vatandaşlarımızın otobüs bileti bulmada herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmamaları için otobüs firmalarına yönelik denetimleri artırdık" şeklinde konuştu.

Uraloğlu, Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla birlikte şehirlerarası yollarda yoğun araç trafiği beklendiğini belirterek, vatandaşların rahat ve güvenli yolculuk etmeleri için gerekli tedbirlerin alındığını ifade etti.

30-35 milyon vatandaşımız yollarda olacak

Bakan Uraloğlu, tatile gidiş ve dönüş günlerinde sürücülerin aynı saatlerde yola çıkmalarının belirli güzergahlarda yol kapasitesinin üzerinde trafik yoğunluğuna neden olabileceğine dikkat çekti. Kazalardan kaçınmak için sürücüleri aceleci ve telaşlı davranışlardan uzak durmaları konusunda uyardı.

Uraloğlu, bayram tatillerinde özellikle gidiş ve dönüş tarihlerinde trafik yoğunluğunun yüzde 60-70 arttığını hatırlatarak, "Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün sürmesi nedeniyle 30 ile 35 milyon vatandaşımızın seyahat etmesini bekliyoruz. Kalabalık olacak yollarda vatandaşlarımızın çok daha dikkatli olmaları gerekiyor. Bayram coşkusunu acıya çevirmemek için bu konuya özellikle hassasiyetle yaklaşmalarını bekliyoruz" dedi.

7 gün 24 saat halkımızın hizmetindeyiz

Uraloğlu, "Yaşanması muhtemel olumsuzluklara karşı, ülke geneline yayılmış 18 Bölge Müdürlüğü, 122 Şube Şefliği, 15 Tünel Bakım İşletme Şefliği, 25 Otoyol Bakım İşletme Şefliği ve 16 Yap-İşlet-Devret Bakım İşletme Şefliğinde kesintisiz hizmet verilecektir. Karayollarına bağlı bütün birimler bayram boyunca teyakkuz halinde olacak. Vatandaşların güvenli yolculuğu için 7 gün 24 saat çalışma esasıyla hizmet vereceğiz" dedi.

Bayramda çalışmalar duracak

Bakan Uraloğlu, özellikle trafiğin yoğun olduğu yollarda gerçekleşen bakım ve onarım çalışmalarına bayram süresince ara verileceğinin de altını çizdi.

Uraloğlu, yol bakım çalışmaları yapılan kesimlerde, trafik işaretlemelerinin eksiksiz olarak tamamlandığını vurgulayarak, bazı bölümleri kapalı olan, diğer kısımları ise iki yönlü trafiğe açık olan bölünmüş yollarda sürücülerin doğru yönlendirilmesi için trafik işaret levhalarının standartlara uygunluğunun titizlikle kontrol edildiğini belirtti. Ayrıca, otoyollar başta olmak üzere devlet yollarında trafik yoğunluğu olan bölgelerde, bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle kapanan şeritlerin trafiğe açıldığını ifade eden Uraloğlu, bu tedbirlerin yol güvenliğini artırmayı amaçladığını dile getirdi. Aynı zamanda, kazaların sıkça meydana geldiği noktalarda İçişleri Bakanlığı ile iş birliği yapılarak daha etkin tedbirler alındığını belirtti ve vatandaşlardan daha dikkatli olmalarını istedi.

THY'nin 2033 hedefi, yıllık 171 milyon yolcuya hizmet vermek THY'nin 2033 hedefi, yıllık 171 milyon yolcuya hizmet vermek

Uraloğlu, vatandaşların seyahatleri öncesinde yol durumu hakkında bilgi sahibi olmalarının önemine vurgu yaparak, Karayolları Genel Müdürlüğü web sitesinde bulunan güzergah analizi programını kullanmalarını önerdi. Bu program sayesinde en uygun güzergahın yanı sıra kapalı veya çalışma yapılan yolları da öğrenebileceklerini belirtti. Ayrıca, ücretsiz Alo 159 hattını arayarak yol durumu hakkında bilgi alabileceklerini de ifade etti. Bu uygulamaların vatandaşların güvenli ve rahat bir yolculuk yapmalarına yardımcı olacağını söyledi.

Trenlere ek vagonlar geliyor

Bakan Uraloğlu, 5-15 Nisan tarihleri arasındaki uzun bayram tatili süresince, yüksek hızlı trenlerde ek seferler düzenleyeceklerini ve anahat ile bölgesel trenlerde de kapasite artışına gideceklerini açıkladı. Yüksek hızlı tren hatlarında başlayacak olan ek seferlerle birlikte 18 bin 84 koltuk kapasitesi artışı sağlanacağını belirtti. Ankara-İstanbul hattında günlük sefer sayısını 13+13'ten 14+14'e, Konya-İstanbul hattında ise 4+4'ten 5+5'e yükselteceklerini dile getirdi. Ayrıca, Ankara-Konya hattında Cuma ve Pazar günleri işletilen hafta sonu seferinin Cumartesi günleri de yapılacağını ifade etti. Bu yeni seferlerin bayram sonrasında da devam edeceğini müjdeledi ve bugüne kadar yüksek ve hızlı trenlerle 84 milyon 260 bin yolcu taşındığını belirtti.

Trenlere ilave vagon ile 15 bin 200 koltuk artışı

Bakan Uraloğlu, 5-15 Nisan 2024 tarihleri arasındaki tatil döneminde İzmir Mavi Ekspresi, Doğu Ekspresi gibi önemli bölgesel trenlere pulman ve yataklı vagonlar ilave edileceğini duyurdu.

Bu kapsamda anahat ve bölgesel trenlere günlük karşılıklı 28 vagon eklenerek 10 günlük tatil süresince toplam 15 bin 200 koltuk kapasitesi artışı sağlanacağını ifade etti. Böylece bayram boyunca demiryollarında toplamda 33 bin kişilik ek kapasite oluşturulmuş olacak.

Havalimanlarımızda önlemler alındı

Uraloğlu, banliyö hatlarının yanı sıra yüksek hızlı tren hatlarında da ek seferlerin planlandığını belirtti. Ayrıca, havayollarında özellikle İstanbul Havalimanı başta olmak üzere tüm havalimanlarında herhangi olumsuz bir durumun yaşanmaması için gerekli tüm önlemlerin alındığını ifade etti.

Uraloğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından Ramazan Bayramı'nda rahat ve güvenli bir hava yolu ulaşımının sağlanması için gerekli tüm hazırlıkların tamamlandığını vurguladı. İlgili tüm birimlerin bayram süresince 24 saat esasına göre hizmet vereceğini belirten Uraloğlu, özellikle İstanbul Havalimanı ve diğer tüm havalimanlarında yoğunluktan kaynaklanabilecek herhangi bir sorunun önüne geçmek için gereken tedbirlerin alındığını dile getirdi. Havalimanlarında görevli personellerin, vatandaşların rahat ve güvenli ulaşımlarını sağlamak için tüm birimlerle koordinasyon içinde olacaklarını ifade etti.

Otobüs bilet fiyatlarına denetim

Uraloğlu, Ramazan Bayramı tatili döneminde oluşabilecek yolcu yoğunluğu nedeniyle vatandaşların otobüs bileti bulmada da sorun yaşamamaları amacıyla önlem alındığını aktardı.

Uraloğlu, Ramazan Bayramı tatili süresince oluşabilecek yoğun yolcu talebi nedeniyle vatandaşların otobüs bileti bulma konusunda zorluk yaşamamaları için tedbirler alındığını belirtti.

Bu çerçevede, otobüs firmalarına turizm taşımacılığında kullanılan araçları da kullanma izni verdiklerini açıklayan Uraloğlu, vatandaşların fahiş fiyatlarla veya diğer mağduriyetlere yol açabilecek durumlardan korunması amacıyla Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından denetimlerin sıklaştırıldığını ifade etti. Korsan taşımacılık yapan veya izinsiz faaliyet gösteren firmalara idari para cezası uygulanacağını vurgulayan Uraloğlu, aynı zamanda bayram döneminde artan yolcu talebini karşılamak için otobüs firmalarına ek sefer düzenleme çağrısında bulunduklarını belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ