Bilim insanları, doğal elmas oluşumunu milyarlarca yıl süren bir süreç olarak bilirken, sıvı metallerin karışımına dayanan yeni bir yöntemle bu süreyi önemli ölçüde azaltmayı başardı. Yapılan çalışmada, elmas oluşumunu sağlayan basınç altındaki koşullar, daha az basınç kullanılarak ve sadece 150 dakikada başarıyla oluşturuldu.

Trthaber'in haberine göre; Yeraltındaki aşırı basınç ve sıcaklık altında oluşan doğal elmaslar milyarlarca yıl alırken, sentetik elmaslar genellikle birkaç hafta boyunca yoğun bir basınç altında üretilebilir.

Ancak, sıvı metallerin karışımına dayalı yeni bir yöntem, devasa bir sıkıştırmaya gerek kalmadan birkaç dakika içinde yapay elmas üretmeyi mümkün kıldı.

Örneğin, bir ATM'de (standart atmosfer birimi) bin 25 derece sıcaklıkta, 150 dakikada bir elmas filmi oluşturuldu. Bu, deniz seviyesinde hissettiğimiz basınca eşdeğerdir ve normalde gereken basınçtan on binlerce kat daha azdır.

Güney Kore Temel Bilim Enstitüsü'nden araştırmacıların liderliğindeki ekip, bu yenilikçi yaklaşımın sentetik elmas üretiminde önemli bir ilerleme sağlayabileceğine inanıyor. Araştırmacılar, sıvı metal alaşımını kullanarak düşük basınç ve orta sıcaklıkta elmas yetiştirme yöntemini keşfettiklerini belirttiler.

Apple HomePod ve HomePod mini Türkiye'de satışa sunuluyor: İşte fiyatları! Apple HomePod ve HomePod mini Türkiye'de satışa sunuluyor: İşte fiyatları!

Bu yöntem, karbonun tutunabilmesi için bir elmas 'tohumuna' ihtiyaç duymadan gerçekleştirilebilir. Önceki yöntemler genellikle çok daha yüksek basınçlara ve tohum elmasına gereksinim duyuyordu.

Kaynak: HABER MERKEZİ