Samanyolu'nda sıra dışı bir keşif yapıldı ve bu gizemli nesne, kara delikler hakkında bilinenleri yeniden gözden geçirebilir.

Türkiye, fiber altyapı ve siber güvenlikte büyük hedefler koydu Türkiye, fiber altyapı ve siber güvenlikte büyük hedefler koydu

Trthübar'in haberine göre: Manchester Üniversitesi ve Max Planck Enstitüsü'nden araştırmacılar, Samanyolu'nda yer alan bir milisaniye pulsarı keşfettiler.

Bu özel pulsarlar, saniyede 170 kez dönerek göz kamaştırıyor ve nötron yıldızlarının bir alt türü olarak kabul ediliyor.

Güney Afrika'daki MeerKAT Radyo Teleskobu'yla yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıkan bu nesne, bilinen tüm nötron yıldızlarından daha ağır olmasına rağmen, bilinen en hafif kara deliklerden bile daha hafif olduğu tespit edildi.

Nötron yıldızları, devasa yıldızların süpernova patlaması sonucu ortaya çıkar ve oldukça yoğun yapılarıyla bilinirler. Bu yeni keşfedilen milisaniye pulsarının, dev kütleli yıldızların çökmesi sonucu oluşan bir yıldız kütleli kara deliğin içinde yer aldığı düşünülüyor.

Bilim insanları, bu keşfin kara delikler ve nötron yıldızları hakkındaki mevcut anlayışlarını kökten değiştirebileceğini düşünüyorlar. Manchester Üniversitesi'nden Ben Stappers, Science dergisinde yayımlanan araştırma hakkında şunları söyledi:

"Bu pulsar-kara delik sistemi, kütleçekim teorilerini test etmek için önemli bir veri kaynağı olacak. Bu ağırlıktaki bir nötron yıldızı da nükleer fizikteki yüksek yoğunluklarla ilgili çalışmalar için yeni bilgiler sağlayacak."

Max Planck Enstitüsü'nden Arunima Dutta da pulsar-kara delik ikilisinin yapısını anlamak için elde edilecek verilerin oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu, nötron yıldızlarını, kara delikleri ve yıldız kütleli kara delik içinde gizlenen diğer her şeyi anlamamızda bir dönüm noktası niteliğinde" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ