Bilim insanları, Güneş sisteminin yedinci gezegeni olan Uranüs'ün nasıl koktuğuna dair ilginç bir keşif yaptı. Hawaii'deki Gemini North teleskobundan elde edilen verilere dayanarak yapılan analizler, Uranüs'ün atmosferinin hidrojen sülfür gazından oluştuğunu gösterdi. Bu kimyasal, çürüyen yumurtalara benzer bir kokuya sahiptir. Araştırmacılar, Uranüs'ün atmosferindeki bu gazın, kötü ve kendine özgü bir koku oluşturduğunu belirtiyor.

Uranüs 3

Türk fizikçi Furkan Öztürk'e Harvard'dan önemli ödül Türk fizikçi Furkan Öztürk'e Harvard'dan önemli ödül

shiftdelete.net'in haberine göre: Uranüs'ün kokusunun, atmosferin derinliklerine inildikçe kusmaya benzer bir his yaratabileceği ve bazıları tarafından osuruk kokusuna benzendiği ifade ediliyor. Bu tür keşifler, gezegenlerin ve uzak gök cisimlerinin sırlarını çözmek için yapılan çalışmalara yeni bir boyut kazandırıyor.

Uzay yürüyüşlerinden dönen astronotlar daha önce uzay giysilerine yapışan tuhaf kokuları bildirmişlerdir. Bu kokular, yanmış biftekten baruta kadar çeşitli ve ilginç türden olabilir. Uranüs'ün kötü kokusu, uzayda hoş olmayan kokularla ilişkilendirilen tek gök cismi değildir; örneğin, kuyruklu yıldızlar da benzer molekülleri içererek farklı kokulara sahip olabilirler.

Uranüs'ün kokusu hakkındaki bu keşif, bilim insanlarının uzak gezegenlerin ve gök cisimlerinin kimyasal bileşimleri hakkındaki anlayışını derinleştirebilir ve gelecekteki araştırmalara ışık tutabilir.

Uranüs ve Neptün'ün gerçek renkleri farklı çıktı!

Uranüs'ün yaydığı koku bir yana rengi de tahmin edildiğinden farklı çıktı. İngiltere'de yapılan bir araştırmada, Neptün ve Uranüs'ün gerçek renklerinin, önceki kaynaklarda sıkça betimlendiği gibi koyu mavi ve açık yeşil olmadığı ortaya çıktı. İngiliz gökbilimciler, 1980'lerde NASA'ya ait Voyager 2 keşif aracının veri setlerini tekrar inceleyerek bu iki gezegenin "en kesin" betimlemesine ulaşmaya çalıştılar.

Uranüs 2

Araştırmacılar, Hubble Uzay Teleskobu Görüntü Spektrografı ve Avrupa Güney Rasathanesi'nin "Very Large Telescope" (VLT) adlı gözlemevindeki Çok Üniteli Spektroskopik Kaşif'i kullanarak çekilen fotoğrafları üç ayrı renk halinde kaydedip yeniden birleştirdiler. Bu işlem, Neptün ve Uranüs'ün gerçek renklerinin çok yakın tonlarda açık mavi-yeşil olduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, Voyager 2 tarafından çekilen fotoğrafların, gezegen atmosferine ait özellikleri vurgulamak amacıyla renklerin daha parlak ve kontrastın daha yüksek olduğu bir şekilde işlendiğini belirttiler. Bu durumun zaman içinde unutulduğunu ve gezegenlerin gerçek renklerinin fotoğraftakilerle eşleşmediğinin farkında olunduğunu ifade ettiler.

Araştırma, Neptün'deki ince pus tabakasının gezegen atmosferine soluk mavi bir ton kattığını ve Uranüs'ün kutuplarından birinin Güneş'e dönük olduğu yaz ve kış mevsimlerinde daha yeşil göründüğünü de ortaya koydu

Kaynak: HABER MERKEZİ