Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi'nden alınan verilere göre, bu enerji tüketimiyle Bitcoin, 167 ülkenin yıllık elektrik tüketimini aşarak önemli bir seviyeye ulaştı.

Bitcoin madenciliği, karmaşık matematik denklemlerini çözerek bloklar oluşturan kullanıcılara ödül olarak Bitcoin verilmesini içerir. Ancak bu süreç, yüksek miktarda bilgisayar işleme gücü ve dolayısıyla enerji tüketimini gerektiriyor.

Kripto para piyasasının genel değeri 1,89 trilyon doları aşarken, Bitcoin'in bu toplamın yüzde 49'unu oluşturduğu ifade ediliyor. Ancak Bitcoin, enerji tüketimi konusunda 167 ülkeyi geride bıraksa da, en fazla enerji tüketen ülkeler sıralamasında 26. sırada yer aldı.

Bitcoin madenciliği sistemi, yarılanma dönemleriyle çözülen her blok başına verilen Bitcoin miktarını düşürerek sınırlı bir arz oluşturuyor. Ancak bu durum, madencilik yapmak için artan talep ve Bitcoin'in piyasa değerinin dalgalanmaları ile dengelenmeye çalışılır.

Bitcoin madenciliği genellikle ABD, Çin, Kazakistan, Kanada ve Rusya gibi ülkelerde yoğunlaşmış durumda. ABD'nin bu alandaki avantajı, teknik altyapıya kolay erişim imkanlarından kaynaklanırken, Kazakistan ve Çin'de daha uygun elektrik maliyetleri talep görüyor.

Kaynak: AA