BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinden çekilmesinin ardından Nasır Hastanesi kompleksinde bulunan toplu mezardan 51 cesedin daha çıkarılmasının sorulması üzerine, Haq BM'nin bağımsız ve güvenilir bir soruşturma talebinde bulunduğunu hatırlattı.

Ukraynalı sporculara Paris Olimpiyatları'nda Ruslardan uzak durmaları tavsiye edildi Ukraynalı sporculara Paris Olimpiyatları'nda Ruslardan uzak durmaları tavsiye edildi

Haq, hangi tür soruşturmanın yürütüleceği veya kimin tarafından yapılacağının belirsiz olduğunu belirtti. Ancak sahada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) gibi kuruluşların bulunduğuna dikkat çekti.

Haq, söz konusu kuruluşların insan hakları ihlallerini de araştırabileceklerine dikkat çekti ve "Nasır ve Şifa hastanelerine ilişkin bağımsız, etkili ve şeffaf bir soruşturma gerçekleştirilmeli" dedi.

Haq, hastanelerin, çalışanlarının, hastaların ve sivillerin korunmasının hayati önemini vurgulayarak, "Şu an sahadaki koşulların bir soruşturma yürütmek için uygun olmadığını düşünüyorum" şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Haq, soruşturmaların etkili olabilmesi için sahadaki tüm tarafların onayının gerekliliğini vurgulayarak, suçu işleyen İsrail'den nasıl onay alınacağının sorulması üzerine, "Çatışma bölgelerinde bu tür sorunlar her zaman ortaya çıkıyor. Ancak gerekli erişimin sağlanması ve anlamlı bir soruşturma yürütülmesi için bu zorunlu" şeklinde yanıtladı. B

Gazze'nin kuzeyine yardım ulaştırmak zor!

Haq, Gazze'deki genel durum hakkında bilgi vererek, bugün İsrailli yetkililerin kuzeye yardım geçişine izin vermediğini bildirdi.

İsrailli yetkililerin Gazze'nin kuzeyine yardım sevkiyatını zorlaştırmaya devam ettiğini belirten Haq, nisanda Gazze'ye gönderilecek yardımların üçte birinin engellendiğini ifade etti.

Batı Şeria'daki gelişmeler hakkında da Haq, 18-22 Nisan tarihleri arasında İsrail güçlerinin 18 Filistinliyi öldürdüğünü ve yüzlerce ev ile kampın zarar gördüğünü aktardı.

Kaynak: İHA