İngiltere’nin başkenti Londra’ya 45 yıl önce Efes Restaurant’ı kuran ve Londra’nın en çok tercih edilen lezzet duraklarından biri haline getiren Bolulu Kazım Akkuş’un İngiltere’de çıktığı başarı yolculuğu her geçen yıl şube sayısını artırarak devam ediyor. Efes Restaurant şu anda Londra’da 4 şubesi ile lezzet yolculuğuna devam ediyor. Yıllık 5 milyon sterlinlik katkısıyla ‘Freedom of The City London’ tarafından onurlandırılan ikinci Türk olarak Kazım Akkuş’un sahibi olduğu Efes Restaurant, Türk Tanıtma Vakfı başta olmak üzere BBC gibi birçok kuruluş tarafından ödüllendirilen mekanlar arasında yer alıyor.

Bu mekandan binlerce ünlü geçti

Efes Restaurant’ın sahibi Kazım Akkuş, dünyanın önemli bir metropol kentinin orta yerinde Türk mutfağını temsil ettiklerini ve bunun her kesimden müşterileri ile gururla paylaştıklarını söyledi. Kazım Usta, 'Binlerce ünlü gelip geçti bu mekandan. Diyaloğumuz olan hemen hepsine Türkiye’yi Türk mutfağını, Türk misafirperverliğini anlattık, tanıttık. Uzun süreli dostluklar oluşturduk. Müşterilerimizin her biri evimize gelmiş birer misafirdi. Ünlü siyasetçilerden, dünya yıldızı olmuş sanatçılara, gazeteciler, televizyonculara kadar sayısını hatırlayamadığımız şöhretlerin uğrak yeri oldu Efes' dedi.

‘Efes bölgenin incisi’

Kazım usta sözlerini şu şekilde tamamladı: 'Özellikle İngiltere’nin en büyük yayın kuruluşu olan BBC’de çalışıp Efes’te ağırlamadığımız insan yoktur. Geride kalan 42 yıl boyunca Türkiye’mizin elçisi olduk hep.' Akkuş yeni yatırım yapacak Türk işletmecilerden de Türk insanını en iyi şekilde temsil etmeleri için tavsiyelerde bulundu. Öte yandan et yemekleri ve mezeleriyle ünlenen Efes, İngiltere basınında da sıkça yer almaya başladı ve Efes adı artık Londra’da bir marka haline geldi. Efes restoranları İngiliz siyasiler ve sanatçıların da uğrak yeri oldu. Londra Westminster belediye başkanlarından Harvey Marshall da 'Bölgenin incisi' diye nitelediği Efes’in müdavimi oldu. Kazım usta, Londra’daki Türk medyasının yanı sıra İngiliz gazetecilerin de yakından tanıdığı bir isim konumunda. Ülkenin önde gelen gazete ve dergilerinde hakkında bir çok haber yayınlandı.

İngiliz medyası yakından takip ediyor

Kazım usta, Londra’daki Türk medyasının yanı sıra İngiliz gazetecilerin de yakından tanıdığı ve övgüyle bahsedildiği bir isim konumunda bulunuyor.

Tespih sigarayı unutturdu

Restaurantta tespihler için özel bir yer ayıran Kazım Akkuş, 'İlk tespihimi sigarayı bıraktığım gün yani 31 yıl önce aldım. Sigarayı bırakmak çok zordu benim için. Tespih bana sigarayı unutturdu' dedi.

Mesleğe 14 yaşında başlamış

Kazım Akkuş 1942 yılında Bolu’nun merkez köyünde 6 kardeşin en küçüğü olarak doğdu. İlkokulu köyde bitirdikten sonra İstanbul’da aşçılık yapan eniştesinin yanına giderek bulaşıkçılık yaptı. 14 yaşında Beyoğlu’nda Abdullah Efendi’de aşçı yardımcısı, 18 yaşında Yeniköy’deki Carlton Hotel’in restoranında şef yardımcılığı yaptı. Askerliğini İzmir ve Lüleburgaz’da aşçı olarak yapan Akkuş, askerlik dönüşü babasının da yardımıyla İstanbul Gaziosmanpaşa Bağlarbaşı’nda 100 oturumluk kendi restoranını açtı. Genç yaşta 'usta' olan Akkuş, aynı bölgede 2 yıl içinde bir meyhane bir de köfteci dükkanı sahibi oldu. Kazım Akkuş, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’nin ünlü aşçıbaşısı İlyas İyisan’ın 'work permit' göndermesiyle Londra’ya gelerek 45 yıldır tüm dünyada büyük başarılara imza attı.