Temmuz 2022'de, 18 yaşındaki İngiliz genç Aditya Verma, Gatwick Havalimanı'nda İspanya uçağına binmeden önce Snapchat üzerinden yaptığı bir paylaşımda uçağı patlatacağını ve Taliban üyesi olduğunu iddia etti.

Trthaber'in haberine göre: Mesajın havalimanındaki kablosuz internet ağında alarm yaratması üzerine, İngiltere istihbarat servisleri durumu İspanya'ya iletti. Bu sırada uçak Minorka'ya hareket etmişti ve İspanya, güvenlik tedbiri olarak iki F-18 savaş jetini uçağın eşliğinde görevlendirdi. Uçak Minorka'da detaylı bir aramadan geçirilirken, Aditya Verma gözaltına alındı ve ardından kefaletle serbest bırakıldı.

Mahkemede, Verma'nın şakasının asıl amacının arkadaşlarıyla eğlenmek olduğunu söylediği belirtildi. Ayrıca, İspanya ordusuna ait savaş jetlerini gördüğünde, uçakların Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili bir tatbikatta yer aldığını düşündüğünü ifade etti.

İngiltere'deki Bath Üniversitesi öğrencisi olan Verma, iç istihbarat teşkilatı MI5 ve dış istihbarat ajansı MI6 tarafından sorgulandı. Ancak duruşmada, öğrencinin özel mesajlarına erişimin hak ihlali olduğunu savunan avukatları, Verma'nın radikal örgütlerle bağlantılı olmadığına dair deliller bulunamadığını belirtti.

Verma'nın suçlanmadığı, hapis cezası istenmediği ancak kamu düzenini bozmaktan suçlu bulunması durumunda 22,500 euroya kadar para cezasına çarptırılabileceği ifade edildi. Ayrıca İspanya Savunma Bakanlığı, jetlerin uçuş masraflarını karşılaması için Verma'dan 95,000 euro talep ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ