Gündem Özel

Bu dağ her gün 6 bin dolar değerinde altın püskürtüyor! Peki Erebus'un altınlarına ne oluyor?

Antarktika’nın Ross Adası’nda yer alan ve dünyanın en güneyindeki aktif yanardağ olan Erebus Dağı, her gün yaklaşık 6 bin dolar değerinde altın tozu püskürtüyor. Peki, bu altınlar nereye gidiyor?

Abone Ol

Dünyanın En Güneyindeki Aktif Yanardağ

1972 yılından bu yana sürekli aktif olan Erebus Dağı, Ross Adası’nı oluşturan dört yanardağdan biri. İlk patlamasının 1841’de gerçekleştiği söylenen Erebus, sıcak ve köpüren lav gölüyle dikkat çekiyor. 3.794 metre yüksekliğiyle Antarktika’nın en yüksek aktif yanardağı olan Erebus, aynı zamanda dünyanın en güneydeki aktif yanardağı olarak biliniyor.

1979 Erebus Uçak Kazası

Erebus Dağı, 1979 yılında meydana gelen ve 257 kişinin hayatını kaybettiği trajik bir uçak kazasıyla da anılıyor. Air New Zealand’a ait ‘Flight 901’ sefer sayılı uçak, Erebus Dağı’na çarparak tüm yolcularını kaybetti. Kazanın nedeni, buzla kaplı dağın düz ışıkta görünmez hale gelmesi ve pilotun dağın yüzünü buz ve karla karıştırması olarak belirlendi.

Erebus’un Altın Püskürtme nedeni

Bilim insanları, Erebus Dağı’nın içindeki gazın, 20 mikrometreden küçük metalik altın kristalleriyle yüklü olduğunu keşfetti. Yanardağın, bir günde yaklaşık 80 gram altın püskürttüğü ve bu miktarın günlük 6 bin dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor.

Altın Tozuyla ne yapılıyor

Yapılan araştırmalara göre, Erebus Dağı’ndan püskürtülen altın tozu, geniş bir alana yayılıyor. Araştırmacılar, yanardağdan yaklaşık 1.000 kilometre uzaklıkta bile altın tozunun izlerini tespit etmişler. Bu bulgu, Erebus Dağı’nın sadece bir doğa harikası olmakla kalmayıp, aynı zamanda değerli metallerin de kaynağı olduğunu gösteriyor.