Kitap Fuarında Söyleşi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı’nın ikinci gününde eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, yazar Ömer Şahin ile birlikte ‘Dünya Liderleriyle Anılar’ isimli bir söyleşi gerçekleştirdi. Arınç, Şahin’in kaleme aldığı ‘Başkan Arınç - Liderler Olaylar Ülkeler’ isimli kitabın içeriğinden bahsetti. Kitapta, Arınç’ın tanıştığı ve görüştüğü dünya liderlerinin anılarına yer verildi.

İsrail-Filistin Çatışmasına Tepki

Söyleşide, İsrail ve Filistin arasındaki gelişmelere de değinen Arınç, Gazze’de yaşananların acı verici olduğunu söyledi. Arınç, Gazze’deki Hamas yönetiminin İsrail’e füze atarak veya esir alarak karşı tarafı kızdırdığını belirtti. Arınç, “Binyamin Netanyahu bitme noktasındaydı fakat tekrar hayat kazandı, çünkü İsrail’e karşı döndü dedi ki ‘ben savaş ilan ediyorum bunları ortadan yok edinceye kadar’. Hükümet güven oyu aldı adeta. Buna ne gerek var” dedi.

Arınç, Türkiye’nin Filistin’e her zaman destek verdiğini ancak Filistin yönetimlerinin birleşmesi gerektiğini de ifade etti. Arınç, “Filistin’de iki yönetim var. Birisi Hamas’ın Gazze’deki yönetimi, birisi Filistin diye bilinen ve yurt dışında da tanınırlığı olan Ramallah’taki Filistin yani Yaser Arafat’tan kalan yönetim. Bu iki yönetim hala barışık değil, hala bir araya gelip kendi seçimlerini bile yapabilmiş değil. Bu çok ayıp bir şey” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg'un yeni modelini inceledi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Togg'un yeni modelini inceledi

Arınç, Filistin’in bağımsız bir devlet olarak tanınması için Birleşmiş Milletler’in kabul ettiği iki devletli çözümün uygulanması gerektiğini söyledi. Arınç, “Oslo’da böyle bir karar alınmış. İsrail onu da tanımıyor ama biz bir noktaya kadar getirmiştik. Filistin kendi sınırları içerisinde bağımsız bir devlet olacak. İsrail kendi sınırları içerisinde bağımsız bir devlet olacak. İki devleti de dünya tanıyacak ve artık bu sorun kendi sınırları içerisinde bitmiş olacak” dedi.

Kitap İmza Töreni

Söyleşi sonunda Arınç, okurlarının kitaplarını imzaladı. Kitapseverlerle sohbet eden Arınç, fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi. 13. Kocaeli Kitap Fuarı 15 Ekim’e kadar devam edecek.

Kaynak: (İHA)