Bursa'da 91 yıl önce bir Rum fırıncı kalfası tarafından işsiz kalmamak için üretilen oyuncak şeklindeki poğaçalar, her yıl ramazan ayında iftariyelik olarak üretiliyor. Tekne orucu tutan çocukları oruca teşvik için iftariyelik geleneğini başlatan ustanın telefon ahizesi, tabanca, kılıç ve testi şekli verdiği poğaçalar ilgi görüyor.

R U M K A L F A N I N O Y U N C A K S E K L I N D E K I P O G A C A L A 30166

91 Yıllık Gelenek Devam Ediyor

91 yıldır süren Bursa'ya özgü iftariyelik geleneği, o ustanın 3'üncü kuşak torunu olan Şeref Seymen (65) tarafından geleceğe aktarılıyor.

Çocuklara Mükafat

Dedesinin ve babasının işlettiği fırında tezgah arkasına geçen Şeref Seymen, çocukken izleyip gördüğü iftariyelikleri, şimdi çocuklar için kendisi yapıp satıyor. Poğaçaları alan ailelerin, bunları tekne orucu tutan çocuklarına verip ödüllendirdiğini söyleyen Seymen, "Bu poğaçalar, tekne orucu tutan çocuklara teşvik amacıyla mükafat olarak veriliyor. Büyük ilgi görüyor." dedi.

Nostalji ve Yeni Nesil

Seymen, 91 yıldır her ramazan ayında yapıp sattıkları poğaçaların beğenildiğini söyleyerek, "Bu iftariyelikler, eskiyi hatırlamak, nostaljiyi anımsamak içindir. Şimdiki neslin ilgisini çekmesi içindir. Oyuncak şeklini verdiğimiz iftariyelik poğaçalar, çocukların dikkatini çekiyor." diye konuştu.

Rum Kalfanin Oyuncak Seklindeki Pogacala 30166 (1)

Tekne Orucu ve İftariyelik

Fırına, iftariyelik poğaça almak için geldiğini söyleyen Emir Kahraman (10), "Ben bugün tekne orucu tuttum, iftariyelik almaya geldim. Babam bana hep anlatırdı, küçüklüğünde çok oyuncağı olmadığı için ramazanda bu iftariyelikten alırmış. Bunlar, babamın çok dikkatini çekmiş. Benim de dikkatimi çekti. İftariyeliği merak ettiğim için buraya geldim. Orucumu iftariyelikle açacağım." dedi.

Kaynak: DHA