Türk milleti, 18 Mart 1915'te tarihe altın harflerle yazılan bir zafer elde ederek Çanakkale'de büyük bir başarıya imza attı. Bu zaferle Çanakkale'nin "geçilmezliği" tüm dünyaya kanıtlandı.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıldönümü coşkuyla kutlanırken, Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda düzenlenecek törenler için hazırlıklar tamamlandı.

Bu yılın teması "Şan, Şeref, Tarih Bizim, Bizim Çanakkale" olarak belirlendi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yürütülen etkinlikler kapsamında, Çanakkale Şehitler Abidesi'nde bir tören düzenlenecek.

Çanakkale 1

Çanakkale Savaşları, Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından biridir ve 19 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı'ndaki deniz savaşıyla başladı.

Çanakkale 2

Daha sonra çatışmalar, karada Seddülbahir, Arıburnu ve Anafartalar cephelerinde devam etti.

Çanakkale 3

325 sonra gelen zafer

325 gün süren Çanakkale Savaşları 9 Ocak 1916'da Türk ordusunun zaferiyle sona erdi. 

Çanakkale 4

18 Mart 1915'te gerçekleşen deniz zaferi, Türkiye'nin kaderinde önemli bir dönemeç haline geldi ve Çanakkale'nin geçilemeyeceğini kesin bir şekilde kanıtladı.

Çanakkale 5

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü törenlerle kutlanacak. Etkinlikler çerçevesinde, Deniz Kuvvetleri yüzer unsurları eşliğinde Çanakkale Boğazı'nda geçit töreni düzenlenecek. Ayrıca, SOLOTÜRK gösteri uçuşu gerçekleştirecek. Törenler için dün son provalar yapıldı.

Çanakkale 6

Çanakkale Savaşı

Öncesinde İngiltere, Avrupa'daki savaşın siper savaşlarına dönüşmesiyle birlikte, Osmanlı Devleti'ni Almanya'dan ayırmak ve Bulgaristan'ı ittifak devletleri safında yer almaktan caydırmak amacıyla Çanakkale veya Balkanlar'da yeni bir cephe açarak İstanbul'u ele geçirmeyi hedefliyordu.

Çanakkale 7

Osmanlı güçlerinin 3 Şubat 1915'te Süveyş Kanalı'na yönelik taarruzu başarısız olunca, İngiltere Mısır'daki kuvvetlerini Çanakkale Boğazı'na doğru kaydırdı

Çanakkale 8

İtilaf devletleri, 12 İngiliz ve 4 Fransız muharebe gemisi, 6 muhrip, 14 mayın tarama gemisi ve bir uçak gemisinden oluşan donanmasıyla 19 Şubat 1915 sabahı "Müstahkem Mevki Methal Grubu Bataryaları"na bombardıman düzenledi.

Çanakkale 9

Methal Grubu'nda Ertuğrul, Seddülbahir, Kumkale ve Orhaniye bataryaları ile Erenköy civarında yerleştirilmiş bir kısım seyyar obüs bataryası bulunuyordu. Merkez Grubu'nda ise Anadolu ve Rumeli bataryaları yer alıyordu..

Çanakkale 10

Hava şartlarının olumsuzluğu nedeniyle ikinci bombardıman 25 Şubat'ta gerçekleştirildi. Ardından, 26 Şubat ile 17 Mart arasında, İtilaf Devletleri donanması mayın arama taraması yaptı. Ancak, 17-18 Mart gecesi, Nusret Mayın Gemisi Erenköy Koyu'na ve boğaz geçişine mayın döşedi.

Çanakkale 11

Müttefik donanması, 18 Mart günü saat 11.15'te ilk atışlarla büyük bir taarruza geçti. Şiddetli çatışmalar saat 18.00'e kadar devam etti. Bu çatışmaların sonucunda, itilaf devletleri donanmasının üç muharebe gemisi "Bouvet", "Irresistible" ve "Ocean" zırhlıları battı, ayrıca iki muharebe gemisiyle bir muharebe kruvazörü yara aldı.

Çanakkale 12

Çanakkale deniz zaferi

Yedi saatlik yoğun çatışmalar sonucunda elde edilen kesin zafer, tarihe "Çanakkale Deniz Zaferi" olarak geçti. Bu zaferle birlikte, Çanakkale'nin "geçilmezliği" tüm dünyaya ispat edildi.

Çanakkale 13

Çanakkale 14

Çanakkale 15

Kaynak: HABER MERKEZİ