Çernobil patlaması, dünya tarihindeki en kötü nükleer kazalardan biri olarak kabul ediliyor. Patlama sonucu çevreye yayılan radyasyon, insanlar için ölümcül bir tehlike oluşturdu. Bu yüzden patlamadan etkilenen alan tellerle çevrilerek yaşanmaz bölge ilan edildi.

Ancak bölgedeki vahşi hayvanlar, radyasyona maruz kalmalarına rağmen hayatta kalmayı başardı. Bunlardan biri de kurtlar. Kurtlar, radyasyondan etkilenmemiş gibi görünüyor ve bölgeyi yeniden ele geçirdi.

KURTLARIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEYİ GÖSTERİYOR?

Princeton Üniversitesi’nden evrimsel biyolog ve ekotoksikolog olan Cara Love, mutant kurtların radyoaktif ortamlarda nasıl evrimleştiğini araştırıyor. 2014 yılında Love ve meslektaşları Çernobil’e girdiler ve yabani kurtlara radyasyon dozimetreleri yerleştirilmiş GPS tasmaları taktılar. Ayrıca hayvanlardan kan örnekleri de alarak kansere neden olan radyasyona verdikleri tepkileri incelediler.

Araştırmacılar, bu kurtların yaşamları boyunca günde 11,28 milirem radyasyona maruz kaldıklarını tespit ettiler. Bu oran, insanlar için yasal güvenlik sınırının altı katından fazla.

Araştırmacılar, Çernobil kurtlarının bağışıklık sistemlerinin normal kurtlardan farklı olduğunu ve radyasyon tedavisi gören kanser hastalarınınkine benzer olduğunu buldular. Kurtların genomunda, kansere karşı dirençli görünen belirli bölgeler saptadılar.

KURTLARIN GENOMU İNSANLARA NASIL YARDIMCI OLABİLİR?

Araştırma, insanlardaki gen mutasyonlarının kanserden kurtulma şansını nasıl artırabildiğini incelemek için anahtar olabilir. Bulgular özellikle değerli; çünkü bilim insanları, köpeklerin kanserle laboratuvar farelerine kıyasla insana daha benzer şekilde savaştığını ortaya çıkardı.

Bu da, kurtların genomunun insanlara yeni bir tedavi yöntemi sunabileceği anlamına gelebilir. Ancak bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini de belirtmek gerekir.

Kaynak: CÜNEYT ZÜLFİKAR BİTİKÇİOĞLU