6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli iki depremden en büyük zararı gören illerden biri de Hatay’dı.CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın deprem sonrası istifası istenmişti. Ancak, Lütfü Savaş CHP PM tarafından bir kez daha kesin aday olarak ilan edildi.

İSTİFASI İSTENMİŞTİ

Savaş’ın müteahhitlerle ilişkileri, imar suçları ve belediyenin sorumluluğu defalarca tartışılmıştı. Korkunç depremin hemen sonrasında CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş istifa etmesi için defalarca çağrı yapılmıştı.

MÜTEAHHİDİ SAVUNMUŞTU!

“İstifa etmesi gerekirse herkesin etmesi lazım.10 tane büyükşehrin istifa etmesi lazım” diyen ve istifa çağrılarına kulak tıkayan Savaş, depremde çöken ve müteahhidi yurtdışına kaçma hazırlığındayken yakalanan Rönesans Rezidans hakkında “Kendisi idealist bir insan. Belediye, bu işi yapanlar, çok sorgulanırsa onlara yazık etmiş oluruz” şeklinde konuşmuş ve sert tepkiler görmüştü.

CHP'nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı 31 Mart yerel seçimlerinde yeniden aday göstermesi Hataylıların tepkisine neden oldu. Sosyal medyada öfkelerini dile getiren vatandaşların çeşitli paylaşımlarda bulunması dikkat çekti.

Paylaşımlardan bazıları şunlar:

“Hepimizin ahını alanları aday yapmaya utanmadınız mı?”

“Lütfü Savaş’ı Hatay’dan aday göstermek demek, Hataylılarla, depremzedelerle, çadırda yaşayanlarda dalga geçmek demek.”

“CHP, Hatay’da Lütfü Savaş’ı tekrar aday göstermiş! 6 şubat depreminin ardından Hataylı bir depremzede, Lütfü Savaş’ı onuruyla istifaya davet etmişti. Ancak Lütfü Savaş bir dönem daha Hataylılara çile çektirmeye kararlı görünüyor.”

“TİP, Barış Atay’ı mutlaka Hatay’dan aday yapmalı. Alsın en başta Defne, Samandağ ve Arsuz oylarını bulsun %20 bandını CHP de orada hezimeti yaşasın. Lütfü Savaş nedir? Yok anketten 1. çıkmış. Adam mezar olan binanın müteahhidini savunmuştu.”

Lütfü Savaş kimdir?

23 Mart 1965 tarihinde Hatay'ın Yayladağı ilçesinin Dağdüzü köyünde doğdu. 1990 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Türkiye'nin çeşitli illerinde doktorluk görevinde bulundu. Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kuruluşunda görev aldı.  2007 yılında doçent oldu. 2006-2008 döneminde Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Danışmanlığı görevinde bulundu.

2009 Türkiye yerel seçimlerinde Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki görevinden ayrılıp AK Parti’den Antakya Belediye Başkanı adayı oldu ve yüzde 47,3 oy oranıyla seçimleri kazandı.

2014 Türkiye yerel seçimlerinde AK Parti’nin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olarak göstermesi üzerine partisinden istifa etti.

Lütfi Savaş, dönemin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun davetiyle 2014 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde CHP’nin Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı oldu. Oyların yüzde 41’ini alan Savaş Hatay'ın ilk Büyükşehir Belediye Başkanı unvanına da sahip.

CHP'NİN İŞİ ZOR!

Bu arada terör örgütü FETÖ’nün kumpas davalarının olduğu dönemde Adalet Bakanı olan Sadullah Ergin geçtiğimiz 2023 yılında gerçekleşen genel seçimlerde CHP’nin gayretleriyle milletvekili seçilmiş ve bu da parti tabanında sert tepkilere neden olmuştu. Partinin Lütfü Savaş kararı CHP’yi Hatay’da zora sokacak gibi görünüyor.

Kaynak: MEHMET POYRAZ