Son üç yılda iklim değişiklikleri nedeniyle kakao hasadının azalması, zaten çikolata üreticilerini fiyatları artırmaya itmişti. Üretimdeki kesintilerin dördüncü yıla ulaşmasıyla, durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor. Geçen yıl kakao fiyatlarının iki katından fazla artmasıyla birlikte, sektör zorlu bir dönemden geçiyor.

TRT Haber’in aktardığına göre, Tropikal Araştırmalar Merkezi'nden kakao uzmanı Steve Wateridge, "Tedarik kesintileriyle başa çıkmak için ciddi bir talep azalması gerekiyor" şeklinde konuştu. Üreticiler, çikolata üretimi için ham kakao kullanmak yerine, tohumları işleyerek yağ ve liköre dönüştürmek zorunda kalıyor. Ancak tohum fiyatlarındaki artış, bu işlemi yapanları da zor durumda bırakıyor.

Fildişi Sahilleri'ndeki devlet işletmelerinde de üretim durma noktasına geldiğine dair haberler var. Transcao gibi büyük fabrikalar, fiyat artışları nedeniyle tohum alımını durdurduklarını açıkladılar. Fabrika stokları hala işleniyor olsa da, kaynaklar depoların boşalmak üzere olduğunu belirtiyor.

Gana'daki ikinci büyük kakao üreticisi, 8 fabrikanın çoğunun ekimden bu yana üretime ara verdiğini açıkladı. Devlet kakao şirketi CPC ise fabrikanın yüzde 20 kapasiteyle çalıştığını belirtti. Uluslararası Kakao Organizasyonu (ICCO), bu yıl küresel üretimin yüzde 10,9 azalarak 4,45 milyon tona düşmesini bekliyor. ICCO verilerine göre, kakao piyasasında ilk kez 4 yıl üst üste tedarik açığı yaşanıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ