Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte sandık sonuçları bize ülkemiz genelinde irtifa kaybı yaşadığımızı gösteriyor. Elbette yerel bazda yaşanan bu gerilemenin sebeplerini masaya yatıracağız. Kaybettiğimiz, geriye düştüğümüz her yerde, sebepleri çok iyi tespit edecek ve gerekli müdahalelerde bulunacağız" şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle;

Saygıdeğer milletim, sevgili Ankaralılar, kıymetli kardeşlerim, hepinizi en içten duygularımla, sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Bu vesileyle, AK Parti Genel Merkezi'nden, tüm Türkiye'yi, 85 milyon vatandaşımızı hürmetle selamlıyorum.

Desteğiniz ve kadirşinaslığınız için her birinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Şahsıma, sizler gibi vefakâr yol arkadaşları ve dava arkadaşları veren Rabbime hamd ediyorum. Milletçe ve İslam dünyası olarak Ramazan'ın bereketini yaşadığımız bu kutsal günlerde bir araya geliyoruz.

Öncelikle sizlerle birlikte tüm milletimizin ve tüm Müslümanların Ramazan'ını tebrik ediyorum. Bu mübarek günlerde, bombaların altında yaşayan Gazzeli kardeşlerimize Allah'tan yardım ve destek diliyoruz.

Rabbim, bizi Ramazan'a ulaştırdığı gibi, inşallah sağlıkla, huzurla ve sevdiklerimizle birlikte bayrama da eriştirmesini niyaz ediyoruz.

Seçimler demokrasimize yakışır bir olgunlukla tamamlandı

31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerini, demokrasimize yakışır bir olgunlukla tamamladık, hamdolsun. Münferit bazı olaylar dışında, seçim atmosferine gölge düşürecek ciddi bir olay yaşanmadı. Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde, vatandaşlarımıza yönelik bölücü örgütün tehdit ve hakaretlerine şahit olduk.

Ancak, emniyet birimlerimizin etkili müdahaleleri sayesinde ciddi bir sorun çıkmadı. Vatandaşlarımızın sağduyusu ve güvenlik güçlerimizin fedakarlıkları, Türk demokrasisinin gücünü bir kez daha ortaya koydu.

Milletimizin mesajı siyasetçilere ulaşmıştır!

Burada öncelikle bir noktayı açıklığa kavuşturmalıyım. Seçimler, demokrasilerin en kritik zamanlarıdır. Milletin iradesi sandıkta ifade edilir. Millet, sözünü sandık aracılığıyla söyler. Siyasetçilere millet, mesajını sandık yoluyla iletiyor. Millet, uyarılarını ve takdirini sandıkta ifade eder.

Milletin kararı, herhangi bir baskı, dayatma veya yönlendirme olmadan sandıkta ortaya çıkarsa, bu demokrasimiz için büyük bir kazançtır. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde de Türk milleti, yine sandık aracılığıyla siyasetçilere mesajlarını iletmeyi başarmıştır.

Seçimin galibi demokrasimizdir!

Sonuçlardan bağımsız olarak, bu seçimin galibi öncelikle demokrasimizdir, milli irademizdir ve hangi siyasi görüşe mensup olursa olsun 85 milyon vatandaşımızdır. Seçim sürecinde kazanan; adaylardan önce Türkiye olmuş, milletimiz olmuş ve uğruna ağır bedeller ödediğimiz demokrasimiz olmuştur.

Bugün, AK Parti'ye ve Cumhur İttifakı'na oy verenlerle birlikte, demokratik haklarını kullanarak sandığın gücüne güç katan herkes kazanmıştır.

Siyasi parti fark etmeksizin iradesini serbestçe sandığa yansıtan tüm vatandaşlarıma içtenlikle teşekkür ediyorum.

Yüksek sorumluluk bilinciyle mesai harcayan seçim kurullarımıza, sandık görevlilerimize ve emniyet mensuplarımıza da samimi teşekkürlerimi iletiyorum. Seçim sonuçlarının ülkemize, milletimize, şehirlerimize, mahallelerimize ve köylerimize hayırlı olmasını diliyorum.

İstediğimiz neticeyi alamadık!

31 Mart seçimleri, son 22 yılda girdiğimiz 18'inci sandık imtihanımız oldu. 14-28 Mayıs seçimlerindeki zaferimizden 9 ay sonra, ne yazık ki, yerel seçim imtihanından beklediğimiz ve umduğumuz neticeyi alamadık. AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak, bu seçim sınavına da daha önceki gibi yoğun bir şekilde hazırlandık.

Seçim takvimi başladığı andan itibaren AK Parti kadroları gece gündüz demeden sahada aktif bir şekilde çalıştı. Teşkilat mensuplarımız, İttifak ortaklarımızla uyum içinde olağanüstü bir özveriyle çalıştı, koştu ve emek verdi. Biz de son iki aylık dönemde 52 farklı şehri ziyaret ettik. Bu vesileyle hem halkımızın nabzını tuttuk, hem de icraatlarımızı, projelerimizi ve hedeflerimizi milletimizle paylaştık.

İftar ve açılış programlarıyla da toplumumuzun çeşitli kesimleriyle buluştuk. Bizi muhabbetle bağrına basan tüm illerimize teşekkür ediyorum

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye teşekkür ediyorum

Genel merkezimizden il başkanlıklarına, ilçe başkanlıklarından belde, mahalle ve köy temsilciliklerine kadar, son dakikaya kadar nöbet yerlerini terk etmeyen sandık görevlilerimizin her birini ayrıca tebrik ediyorum. Cumhur İttifakı'nda beraber hareket ettiğimiz Milliyetçi Hareket Partisi'nin Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'ye ve tüm Milliyetçi Hareket Partili kardeşlerime aynı şekilde şükranlarımı sunuyorum.

İttifakımıza desteğini beyan eden diğer siyasi parti genel başkanlarına ve mensuplarına da minnettarlığımızı ifade ediyorum. Rabbim; herkesten, partimizin, ittifakımızın ve büyük ve güçlü Türkiye davamızın tüm emektarlarından razı olsun diyorum. Biz, siyasi hayatımız boyunca milletle yol yürümüş, milletin çizdiği istikametten ayrılmamış bir kadroyuz. Burada da olduğu gibi...

Milletin iradesi üstünde güç tanımıyoruz!

Kardeşlerim, bugüne kadar hep sağduyunun, sabrın ve vakarın yanında olduk. Her zaman demokrasinin, milli iradenin ve sandığın yanında yer aldık. Bugün de aynı sorumluluk duygusuyla hareket ediyoruz. Milletin muazzam iradesinin üstünde hiçbir güç tanımıyoruz. Şimdiye kadar milletimizin takdirini baş tacı etmekten, tebrik etmekten, kabul etmekten ve milletin iradesine boyun eğmekten geri durmadık. Bugün de, milletimiz tarafından seçilen büyükşehir belediye başkanlarını; il, ilçe, belde belediye başkanlarını, belediye meclis üyelerini, il genel meclisi üyelerini, muhtarları ve azaları ayrı ayrı kutluyorum.

Görev süreleri boyunca atalete kapılmadan, temsil ettikleri şehrin ve sakinlerinin taleplerini yerine getirmeye gayret edeceklerine bütün kalbimle inanıyorum. Biz de hükümet olarak, şimdiye kadar olduğu gibi, milletimizin oyuyla seçilmiş tüm yerel yöneticileri şehirlerinin hayrına yapacakları işlerde desteklemeye devam edeceğiz.

Cesaretle özeleştirimizi yapacağız!

Kardeşlerim, sandıklar kapanmış, millet son sözünü söylemiş ve kararını vermiştir. Yüksek Seçim Kurulumuz önümüzdeki günlerde kesin sonuçları açıklayacaktır. Elbette her siyasi parti kendi bünyesinde seçim sonuçlarını analiz edecektir.

Biz de partimizin organlarında 31 Mart seçimlerinin neticelerini açık yüreklilikle değerlendireceğiz, özeleştirimizi cesaretle yapacağız. Henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte, sandık sonuçları bize ülkemiz genelinde irtifa kaybı yaşadığımızı gösteriyor. Elbette yerel bazda yaşanan bu gerilemenin sebeplerini masaya yatıracağız. Kaybettiğimiz, geriye düştüğümüz her yerde, sebepleri çok iyi tespit edecek ve gerekli müdahalelerde bulunacağız.

Milletimizin takdirini sorgulamayacağız

Milletimizin teveccühüne mazhar olduğumuz yerlerde ise bu güveni boşa çıkarmamak için her zamankinden daha fazla çalışacağız. Ancak hiçbir şekilde milletimizin kararına saygısızlık etmeyeceğiz. Milletle inatlaşmaktan, milli iradeye rağmen hareket etmekten, milletin takdirini sorgulamaktan, bugüne kadar olduğu gibi yine uzak duracağız.

Milletin sandıkta verdiği mesajları en isabetli ve objektif bir şekilde akıl ve vicdan terazimizde tartarak, gerekli adımları atacağız. Bunun için önümüzde yaklaşık 4-5 yıllık bir süre var. Bu süre zarfında yanlışlarımızı düzelteceğiz, eksiklerimizi tamamlayacağız ve doğrularımızın sayısını artıracağız. Bir sonraki seçimlere kadar olan dönemi, her açıdan kendimizi yenilediğimiz, hatalarımızı telafi ettiğimiz kapsamlı bir muhasebe zeminine dönüştüreceğiz.

Burada bir gerçeği de ifade etmekte fayda görüyorum. Geçen sene bu zamanlar başlayan genel ve yerel seçim maratonu bugün artık tamamlanmıştır. Son bir yıldır ülkemizi, milletimizi ve ekonomimizi yoran seçim defterinin bugün itibarıyla kapanması bile büyük bir kazançtır

Türkiye'nin önünde 4 yıldan fazla bir zaman var

Türkiye'nin önünde hazine değerinde 4 yıldan fazla bir süre vardır. Bu zamanı hep birlikte çok iyi değerlendirmemiz önemlidir.

Milletin ve ülkenin vaktini çalacak tartışmalarla bu dönemi heba edemeyiz. İktidardaki 21'inci yılını tamamlamış bir siyasi parti olarak, hem hükümette hem de yerel yönetimlerde mesuliyetlerimizin farkındayız. Deprem bölgesinin yeniden inşası ve ekonomideki sıkıntıların giderilmesi başta olmak üzere ülkemizin acil meselelerine daha fazla eğileceğiz.

Ekonomide yol haritamız olan Orta Vadeli Program ve 12'inci Kalkınma Planımızı bugüne kadar kararlılıkla uyguladık. Ülkemize, milletimize ve gelecek nesillere bedel ödetecek popülist adımlardan uzak durduk. Enflasyon başta olmak üzere uyguladığımız ekonomi programımızın olumlu sonuçlarını, yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız.

İş dünyamızdan bürokrasiye, esnafımıza, çiftçimize, tüccarımıza, işçimize, öğrencilerimize kadar herkes kendi asıl gündemine odaklanabilecek.

Terörle mücadele mesajı

Başarılı operasyonlarımız sayesinde iyice köşeye sıkıştırdığımız bölücü terör örgütüne, ölümcül darbeyi mutlaka indireceğiz. Bir kez daha altını çizerek söylüyorum… Güney sınırlarımızın ötesinde bir "teröristan" kurulmasına izin vermeyeceğiz. 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETÖ ihanet şebekesinin son kalıntılarını da temizlemekte kararlıyız. Seçim sürecinin geri plana ittiği konuları süratle gündemimize alarak, gerekli adımları hızlı bir şekilde atacağız.

Türkiye'nin uluslararası rolünü; sözünün ağırlığını, küresel barışın tesisindeki anahtar konumunu güçlendirecek hamleleri devam ettireceğiz.

Dinlenmeden çalışmaya devam

Kardeşlerim, buradan bir kez daha milletimize ve tüm Türkiye'ye söz veriyoruz. 85 milyonun her bir ferdinin refahını, huzurunu, güvenliğini ve umutlarını artırmak için durmadan, dinlenmeden koşturacağız. Mazlumlara sahip çıkacak, ihtiyaç sahiplerinin imdadına koşacak, nerede bir zulüm varsa zalimlerin karşısında dimdik duracağız.

Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da eser ve hizmet siyasetimizle farkımızı ortaya koyacağız. Milletimizin yetki verdiği yerlerde "gerçek belediyecilik" vizyonumuzu inşallah kararlılıkla hayata geçireceğiz. Milletimizin farklı tasarrufta bulunduğu yerlerde de güveni yeniden inşa edecek, çok daha güçlü bir şekilde gönülleri fethetmenin yollarını arayacağız.

Son 21 yıldır nasıl reformlarımızla, icraatlarımızla, yatırımlarımızla, projelerimizle konuştuysak, inşallah önümüzdeki 5 sene boyunca da bu çizgimizden sapmayacağız.

Ahde vefanız, dayanışmanız, teveccühünüz için her birinize teşekkür ediyorum. 31 Mart Mahalli İdareler Seçim sonuçlarının bir kez daha ülkemize ve şehirlerimize hayırlı olmasını diliyorum.

Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Kalın sağlıcakla…

Kaynak: AA