Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan ziyareti dönüşü açıklamalarında öne çıkan başlıklar arasında Doğu Akdeniz'deki gerginlikler, Türkiye-Yunanistan ilişkileri, Filistin meselesi ve iç siyasi gelişmeler yer aldı.

Erdoğan, Atina ziyaretinin başarıyla tamamlandığını ifade ederek, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının önemine vurgu yaptı. İki ülke arasındaki iş birliğinin genişlediği ve çeşitlendiği bir döneme tanıklık ettiklerini belirten Erdoğan, toplantıda eğitimden tarıma, turizmden ticarete birçok alanda anlaşmaların imzalandığını aktardı.

Türkiye'nin savunma harcamalarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı, Yunanistan ile kıyaslandığında Türkiye'nin savunma harcamalarında titiz davrandığını ve dostluk odaklı bir yaklaşım benimsediğini belirtti. Ayrıca Türkiye'nin savunma sanayisinde önemli adımlar attığını ve kendi ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye geldiğini ifade etti.

Doğu Akdeniz'de adil bir paylaşım mümkün!

Doğu Akdeniz'deki gerginliklere de değinen Erdoğan, kapsayıcı ve adil bir paylaşımın mümkün olduğunu vurgulayarak, doğru yol haritaları oluşturulması ve provokasyonlara fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan ''Doğu Akdeniz'de gerilimin yükselmesi iki ülkeye de yarar sağlamaz. Temennimiz odur ki; biz bardağın dolu tarafıyla ilgilenelim, boş tarafıyla ilgilenmeyelim. Bölgemizin doğal zenginliklerinin hakça paylaşımı noktasındaki tutumumuz başından beri aynı. Kimsenin hakkında hukukunda gözümüz olmadığı gibi, haklarımızı da kimseye çiğnetmeme irademiz sağlamdır. Kaldı ki Doğu Akdeniz’de kapsayıcı, adil bir paylaşım mümkündür.' dedi.

Ayrıca, Türkiye'nin enerji alanındaki iş birliğini genişletmeye yönelik çabalarını dile getirerek, özellikle Sinop'ta inşa edilecek nükleer santralin enerjisinin Yunanistan'a da imkan tanıyabileceğini ifade etti.

Biz üretiyoruz Yunanistan satın alıyor

Türkiye’nin silah dışardan silah alımının Yunanistan'la oranla düşük olduğunu belirten Erdoğan bunun sebebinin de yerli savunma sanayiinde yaşanan gelişmelerden kaynakladığını söyledi.

Erdoğan 'Şimdilik bir F-16 üretmiyoruz ama onların da tamirini ve bakımını yapar durumdayız. Baykar’ın ürettiği insansız hava araçları, İHA, SİHA, Akıncı TİHA, şimdi de malum onların da bir üst segmenti Kızılelma bir yanda duruyor. Diğer yanda TUSAŞ'ın ürettiği ANKA’lar bulunuyor. Milli muharip uçağımız KAAN ile çok farklı bir adım daha atacağız. Bunlar Türkiye'nin savunma sanayiindeki maliyetlerini düşürdü. Yunanistan’ın böyle bir imkanı yok. Onlar sadece dış destekle yürüyorlar ve dışarıdan aldıkları bu destekler de yeni bir maliyet muhasebesi yapma imkanını onlara veriyor.' diye konuştu.

Gazze konusunda Batı hala sessiz!

Filistin meselesiyle ilgili olarak Erdoğan, Gazze'deki zulmü gündeme getirerek uluslararası toplumun sessiz kalmaması gerektiği konusundaki görüşlerini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Ben, bugün Miçotakis’e “sizi Filistin’in yanında görmek isterdik” dedim. “Keşke çekimser olanların arasında kalmasaydınız, siz de bu 121 ülkenin yanında yer alsaydınız” dediğini ifade etti.

Ayrıca, Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile gerçekleştirdiği görüşmelerde dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerine vurgu yaparak, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açacaklarını belirtti.

Biden ile görüşme gündemde değil

Erdoğan Dışişleri Bakanı Fidan'ın ABD ziyaretine de değinerek 'Hakan Fidan da Washington'a hareket etti ve yedili grup olarak Amerika'daki temaslarını sürdürecekler. Bu temaslarda ne gibi bir netice aldıklarını görüşmelerden sonra bana bildirecek. Temennimiz odur ki, Amerika Birleşik Devletleri’nin Gazze’deki yaşananlar ile ilgili İsrail lehine tavrının sona ermesi noktasında, bu yedili grup bir netice alsın. Aldıkları bu neticeyle de İsrail'e barış için baskı yapabilsinler.

Bakan Yerlikaya: Sibergöz-39’ operasyonlarında 74 şüpheli gözaltına alındı Bakan Yerlikaya: Sibergöz-39’ operasyonlarında 74 şüpheli gözaltına alındı

ABD Başkanı Biden ile görüşme gündemimizde değil. Gazze konusundaki tavırları hepinizin malumu. Bizi ararsa konuşmamız gereken konular neyse onları da biz kendisiyle görüşüp konuşuruz.' dedi.

İsrail devlet terörü yapıyor 

Erdoğan'ın açıklamalarının önemli bir bölümü, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına ve bu konudaki uluslararası tepkilere odaklandı. İsrail'in Filistin topraklarında yürüttüğü saldırıları "devlet terörü" olarak nitelendiren Erdoğan, uluslararası toplumun bu konuda sessiz kalmasını eleştirdi ve Filistin'in haklarını savunma konusundaki kararlılığını vurguladı.

Fransa'nın Ermenistan'a askeri araçlar gönderme kararını da değerlendiren Erdoğan, bu adımı "tahrik" olarak nitelendirerek, Ermenistan'ın bu tür provokasyonlara gelmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin yerel seçimlere yönelik hazırlıklarını da ele aldığı açıklamalarında, Cumhur İttifakı'nın nasıl bir strateji izleyeceğine dair detayları önümüzdeki günlerde açıklanacağını belirtti.

Kaynak: AA