Makine ve imalat sanayisinin temel üretim aracı olan takım tezgahlarının Avrasya bölgesindeki en önemli buluşma platformu olan MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD), Makina İmalatçıları Birliği (MİB) iş birliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB'in desteğiyle düzenlenen fuarı ziyaret etti. Büyükdede, Türkiye'nin, yaşadığı bunca zorluklara rağmen geçen yıl yüzde 7,4 büyüdüğünü anımsatarak, şunları kaydetti:

İmalat sanayinin büyüme hızı arttı

"Hatta imalat sanayimizin büyüme hızı yüzde 8,8 olabildi. TÜİK verilerine göre, takım tezgahları dış ticareti değerlendirildiğinde 233 milyon dolar ithalat, 157 milyon dolar ihracat yapılmıştır. Gittikçe gelişen Türkiye, yabancı üreticiler için iyi ve nitelikli bir pazardır. Ancak ülkemiz takım tezgahı üreticileri de yeni geliştirdikleri tezgahları ile dünya pazarında yer edinme, kendilerini geliştirme gayretindedirler. Devlet olarak da takım tezgahları ve ekipmanları sektörünün daha büyük üretim hedeflerine kavuşmaları için yanlarında olmaya, hem yatırım finansmanına hem de pazarlarının bütün dünyaya açılmasına yardımcı olacağız."

Türk firmalar metal işlemede iyi noktaya geldi

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Büyükdede, metal işleme makinelerinde Türk firmalarının dünya pazarlarında iyi bir noktaya geldiğini ifade ederek, "Metal işleme makinelerinde firmalarımızın geldiği başarılı çizgiye takım tezgahları sektörünün hızla getirilmesi konusunda bakanlığımızın da katkıları ile hızla yol alma hedefindeyiz" dedi.

Fuara katılan yabancı firmalara Türkiye'de üretim yapmaları ya da yerli firmalarla iş birliğinde bulunmayı tavsiye eden Büyükdede, "Böylece hem Türkiye'de hem de dünya pazarlarında rekabet edilebilir üstünlüklere kavuşabilirler. Türkiye'de yeni dönemde daha büyük endüstriyel tesisler, nükleer santraller, petrokimya tesisleri, ilaç ve aşı endüstri tesisleri, biyokimya tesisleri, uçak, silah, otomotiv ve demir yolu araçları yapımı dönemine girilecektir" dedi.

Türkiye ekonomisi içinde önemli bir parametre olan fuarın, 1 milyar dolarlık iş hacmi sağlaması hedefleniyor.