Kolesterol ve aşırı yağ birikimi damar tıkanıklığına yol açarak kan akışını engelleyebilir. Bu durum ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Neyse ki, bazı besinler damarlarımızı koruyarak kalp sağlığımızı destekleme gücüne sahip. İşte kan dolaşımını iyileştiren ve damarları koruyan 5 süper besin:

Sarımsak: Doğal Bir Antioksidan

Sarımsağın içeriğindeki allisin başta olmak üzere birçok kimyasal, A, B1, B2, B, C vitamini ve çeşitli minerallerle doludur. Aynı zamanda vücudumuzda önemli bir antioksidan olan glutatyon üretimini artırarak hücrelerimizi korur.

Nohut: Tok Tutan Kalp Dostu

100 gramında sadece 163 kalori bulunan nohut, hem tok tutar hem de kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekeri seviyesini dengeler ve manganez, bakır gibi minerallerle antioksidan özellik gösterir.

Az su içmek böbrek taşı riskini artırıyor Az su içmek böbrek taşı riskini artırıyor

Uskumru: Omega-3 Deposu

Uskumru, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir balık türüdür. İçeriğindeki EPA ve DHA, damarların esnekliğini artırarak kan pıhtılaşmasını önler. Aynı zamanda selenyum minerali sayesinde antioksidan özellik göstererek kalp sağlığını destekler.

Bitter Çikolata: Flavonoid Kaynağı

Bitter çikolata, kakao içeriği sayesinde flavonoidler açısından zengindir. Bu antioksidanlar kötü kolesterolü düşürür, kan pıhtılaşmasını önler ve tansiyonu düzenler. En az %70 kakao içeren bitter çikolatalar tercih edilmelidir.

Domates: Likopen Gücü

Domatesin kırmızı rengini veren likopen, güçlü bir antioksidandır. Özellikle pişirilmiş domateslerde daha fazla bulunan likopen, kan pıhtılaşmasını önleyerek kalp sağlığını korur. Domatesleri kabuklu tüketmek, likopen içeriğinden daha fazla faydalanmayı sağlar.

Kaynak: HABER MERKEZİ