Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan’da gerçekleştirdiği temaslarına devam ediyor.

Fidan, Bakü’nün ev sahipliğinde Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov ile gerçekleştirdiği özel ve heyetler arası görüşmeler kapsamında bir araya geldi. Görüşmelerde, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik, dostluk ve dayanışma temelindeki ikili ilişkiler ile çok taraflı iş birliği konuları masaya yatırıldı.

Görüşmenin sonrasında her iki bakan da medyanın sorularını yanıtladı.

Bakan Fidan, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerindeki önceliklerini belirtti. Sayın Cumhurbaşkanlarıyla imzalanan Şuşa beyannamesinin, ülkeler arasında güçlü bir temel oluşturduğunu ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov ile sürekli koordinasyon içinde olduklarını vurguladı. Küresel istikrarsızlık ve belirsizlik döneminde ortak duruşlarının önemine dikkat çekti.

Fidan, Güney Kafkasya'nın istikrarının, özellikle ulaştırma ve enerji hatlarının güvenliği açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının Orta Koridor'un önemli bir parçası olduğunu ve bu hat üzerindeki kapasitenin artırılmasının ülkeler arasındaki bağlantıyı güçlendireceğini vurguladı. Ayrıca Kars-Nahçıvan demiryolu projesinin en kısa sürede hayata geçirilmesi hedefine değindi.

Enerji alanındaki fırsat ve risklerin ortak çıkarlar temelinde ele alınması gerektiğini belirten Fidan, TANAP'ın kapasitesinin genişletilmesinin ve Hazar Doğalgazının Türkiye ve Avrupa'ya aktarılmasının stratejik önemine değindi. Ayrıca Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı projesinin enerji iş birliğine yeni bir boyut kazandıracağını ifade etti.

Bakan, bölgedeki son gelişmeleri ele alarak Azerbaycan'ın Karabağ'daki hakimiyetini vurguladı. Şehit düşenler için başsağlığı dileyerek, bölgede kalıcı bir barış ve sınır tespiti anlaşmalarının önemine işaret etti. Ayrıca bölgedeki barış ve normalleşme iklimi için tüm taraflara çağrıda bulundu ve Ermenistan ile olan ilişkilerin normalleşmesi gerektiğini belirtti.

Fidan, Gazze'deki duruma da değinerek, ateşkesin sürdürülmesi gerektiğini ve ABD'nin bu konudaki rolünü vurguladı.

CHP lideri Özgür Özel çiftçiye fena sinirlendi! CHP lideri Özgür Özel çiftçiye fena sinirlendi!

Kaynak: HABER MERKEZİ