Denizli'de yaşayan 67 yaşındaki Zeliha Çaylan, çocukluğundan beri yaşadığı doktor korkusu nedeniyle yaklaşık 50 yıldır hastane kapısından içeri adımı atmadı.

Fakat durum boynunun ön alt kısmında beliren büyük bir şişlik, beraberinde getirdiği sağlık sorunları yüzünden değişti.

Çaylan'ın yüzü tanınamaz hale gelip hastalığı ilerleyince koşa koşa doktora gitti. Yaşlı kadının boynundan, Özel Denizli Cerrahi Hastanesi'nde gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla yaklaşık 2 kilogram büyüklüğündeki guatrı alındı.

Guatr, tiroit bezinden kaynaklanan bir hastalıktır. Op. Dr. Mehmet Pekdemir, hastanın guatrının büyümesiyle nefes sıkıntısı, akciğer sorunları, astım krizleri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

Hastalığın belirtileri arasında az çalışan tiroit bezinin neden olduğu halsizlik, yorgunluk, saç dökülmesi, deri kuruması gibi durumlar görülüyor. Fazla çalışan tiroit bezinin ise çarpıntı, terleme, ellerde titreme, deride terleme ve hızla kilo kaybına neden olabileceği de ifade edildi.

Denizli Hasta

Zeliha Çaylan, hastalığıyla ilgili olarak, "Ben bu hastalığı 50 sendir taşıyorum. Sonucunda böyle oldum. Ameliyattan korka korka gelmedim. En sonunda sıkıştırınca geldim. Hastalığı olan herkes gelsin, benim gibi olmasın, hastalık büyümesin. Korkulacak bir şey yokmuş" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA