Bilim insanları, farklı sıcaklık koşullarına uyum sağlayabilen ve tepki verebilen ilk ‘nefes alan, terleyen, titreyen’ robotu geliştirdiklerini açıkladılar. Bu robot, ‘ANDI’ adını taşıyor ve insan vücudu gibi terleyen gözeneklere sahip olan 35 ayrı kontrol edilebilir yüzeye sahip. Bu robotun, aşırı sıcaklıkların insan sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak ve önlemek için kullanılması planlanıyor.

terleyen-robot-9

Mamutlar geri döndü ama köfte olarak! Laboratuvar üretimi ette gelinen nokta... Mamutlar geri döndü ama köfte olarak! Laboratuvar üretimi ette gelinen nokta...

ANDI NASIL ÇALIŞIYOR?

Bilim ve Teknik dergisinde yayımlanan bir yazıya göre; ANDI, ABD’li Thermetrics firması tarafından Arizona Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacıların kullanımı için tasarlanmış bir ‘termal manken’. ANDI, insanlar gibi terlemesine yarayan gözeneklerin bulunduğu ve ayrı ayrı kontrol edilen 35 yüzeye sahip. Bu yüzeyler, ANDI’nin vücut ısısını, nemini ve kan akışını ayarlamasını sağlıyor. Ayrıca ANDI, yürüyebiliyor, nefes alabiliyor ve titreyebiliyor. Bu sayede, ANDI, farklı sıcaklık seviyelerine uyum sağlayabiliyor ve insan vücudunun termal düzenlemesini taklit edebiliyor.

AB, sosyal medya platformu X’e resmi soruşturma başlattı AB, sosyal medya platformu X’e resmi soruşturma başlattı

terleyen-robot-10

Bilim o efsaneye son noktayı koydu! Havuç karanlıkta görmeye yardımcı olur mu? Bilim o efsaneye son noktayı koydu! Havuç karanlıkta görmeye yardımcı olur mu?

ANDI NE İÇİN KULLANILACAK?

ANDI, aşırı sıcaklıkların insan vücudu üzerindeki sağlık etkilerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak amacıyla üretilmiş. Araştırmacılar, ANDI’yi bu yaz Phoenix çevresindeki sıcaktan etkilenebilecek bölgelerde test etmeyi planlıyorlar. Bu testlerde, ANDI’nin cinsiyet, yaş ve vücut kitle indeksi gibi farklı özellikleri yansıtacak şekilde ayarlanması mümkün olacak. Böylece, farklı grupların yüksek sıcaklıklardan nasıl etkilendiği anlaşılabilecek. Sonuçlar, sıcak çarpması ve sıcağa bağlı ölümlerden korunmak için serinletici giysiler ve teknolojiler gibi müdahalelerin tasarlanmasında kullanılacaktır.

terleyen-robot-11

Sosyal medya devleri yargı önüne çıkacak! Sosyal medya devleri yargı önüne çıkacak!

ANDI’NİN ÖNEMİ NEDİR?

ANDI, iklim değişikliğiyle birlikte artan sıcaklık sorununa bilimsel bir çözüm sunuyor. ANDI, insan vücudunun ısı dengesini simüle ederek, sıcaklığın insan sağlığına olan etkilerini ölçebiliyor. Bu da, sıcaklığa uyum sağlamak için gerekli önlemleri almak ve insan hayatını korumak için çok önemli. ANDI, aynı zamanda, belirli işlevleri bulunan kıyafetlerin insanlar üzerindeki olası etkilerini kayıt altına alarak, giyim sektörüne de katkı sağlıyor. ANDI, bilimin gördüğü ilk nefes alan, terleyen ve titreyen robot olma özelliğiyle de dikkat çekiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ