Hazine ve Maliye Bakanlığı, temel ihtiyaç ürünlerindeki vergi yükünü azaltmak amacıyla uygulanan düşük KDV oranlarını istismar eden firmaları denetlemek üzere saha denetimleri gerçekleştirecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV'deki oran uyumsuzluklarını tespit etmek amacıyla Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Risk Analizi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yapay zeka destekli çalışmaların tamamlandığını dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, temel ihtiyaç ürünleri üzerindeki vergi yükünü azaltmak amacıyla uygulanan düşük KDV oranlarını istismar ettiği tespit edilen firmalara karşı saha denetimlerinin yapılacağını belirtti. Şimşek, vergi kaybı ve kaçağına neden olarak haksız kazanç elde edenlerin ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olacaklarını vurguladı.

100 büyük mükellef için tespit yapıldı

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın oran uyumsuzluğunu tespit etmek için gerçekleştirdiği merkezi analiz çalışması, belirli bir NACE koduna sahip mükelleflerin sektörel olarak karşılaştırılmasını ve aykırı verilerin çeşitli algoritmalarla belirlenmesini içeriyor.

NACE kodları, meslek gruplarını ifade eder; örneğin, perakende ticaret meslek grubu bir isimle tanımlanırken, NACE koduyla mükellefin hangi alanda faaliyet gösterdiği belirlenir. Örneğin, 47.11.01 kodu bakkal ve marketleri, 47.11.02 kodu ise süpermarketleri kapsıyor.

Vergi Denetim Kurulu, bu analiz sonuçları doğrultusunda yaklaşık 100 büyük mükellefi test amaçlı incelemek üzere sahaya inecek.

Hatalı oran uygulaması

Aynı nitelikteki ürünlerin teslimi veya hizmetlerin sunumuyla ilgili olarak, mükellefler aynı KDV oranlarını uygulamak zorundadır. Bir ürün veya hizmetin KDV oranının belirlenen orandan daha düşük uygulanması, KDV'nin hatalı bir şekilde uygulandığı anlamına gelir. Mükellefler, KDV oranlarını gerektiği gibi uygulamak yerine daha düşük bir oran uygulayarak hem ödenmesi gereken KDV tutarlarını azaltmayı hem de piyasada fiyat avantajı elde etmeyi amaçlıyor.

Faturalardan kontrol edilebiliyor

Yapılan çalışmalarda, dijital teknolojiler kullanılarak düzenlenen faturalarda yer alan ürün veya hizmete doğru KDV oranının mükellef bazında kontrol edilebildiği belirtiliyor. Risk analizi çalışmalarında özellikle inşaat malzemeleri, elektrikli ev aletleri, plastik ve kauçuk toptan ticareti yapan mükellefler ile bilgisayar programlama sektöründe faaliyet gösteren mükelleflerin, KDV oranlarını düşük göstererek hatalı uyguladıkları tespit edildiği ifade ediliyor.

Kur artışı faizin altında kaldı, KKM’de hızlı düşüş başladı Kur artışı faizin altında kaldı, KKM’de hızlı düşüş başladı

Yeni nesil pos makinesi kullanılacak

Haziran ayından itibaren yeni nesil bir pos makinesi kullanılması planlanıyor. Ayrıca, kayıtdışı çalışan işletmelere dair algoritmalar geliştirilecek. Bu algoritmalar sayesinde yapay zeka destekli sistemler, herhangi bir şehrin işlek restoranında bütün gün boyunca su, ekmek, et gibi temel ürünlere ilişkin düzenlenen faturaları izleyecek ve bu faturaların sıklığı ve miktarı üzerinden potansiyel vergi kaçakçılığı belirtileri tespit edilecek. Bu durumda, algoritma Maliye'ye haber verecek ve gerekli incelemelerin yapılması için ilgili birimlere bilgi aktarılacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ