Borsa günü düşüşle tamamladı Borsa günü düşüşle tamamladı

Gazete Duvar yazarı Ümit Akçay, son yazısında 2023 seçimlerinde iktidar için önemli bir avantaj sağlayan ücretlerin düşürülmesi ve daha fazla istihdamın sağlanması stratejisini değerlendirdi.

Akçay, önümüzdeki yılın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın öngördüğü çok düşük bir büyümeyle geçmesi durumunda işsizlik oranının mevcut seviyede kalmasının mümkün olamayacağını belirtti. Akçay, geçtiğimiz hafta paylaştığı yazısında, III. Çeyrek GSYİH verilerinin ekonominin durduğunu gösterdiğini ve sanayi üretiminin Ekim ayında küçüldüğünü, ödemeler dengesinin ise küçük bir cari fazla gösterdiğini ifade etti. Bu verilerin ekonomik yavaşlamayı işaret ettiğine dikkat çekti.

Akçay, ücretlerin düşürülerek istihdamın artırılmasının iktidara seçimlerde avantaj sağladığını, ancak mevcut programın istihdam artışlarını koruyamaması halinde ekonomik zorlukların bahardaki yerel seçimlerde iktidar için büyük bir sorun yaratabileceğini belirtti. Ancak, gelecek yılın TCMB'nin beklediği gibi çok düşük bir büyümeyle geçmesi durumunda işsizlik oranının mevcut seviyede kalamayacağını vurguladı. Bu çelişkili görünen verilerin kısa sürede yeniden uyumlu hale gelebileceğini ancak kesin olanın ilginç bir geçiş döneminde oldukları olduğunu ifade etti. Türkiye'nin bağımlı finansallaşma modeline mi geri döneceği yoksa farklı bir büyüme modeline mi geçeceği sorusunun hala cevaplanmayı beklediğini dile getirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ