Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 Emekliler Yılı çerçevesinde, bakanlığa ait trenlerde emeklilere yüzde 10 indirimli seyahat imkanı sunulacağını ve bayram döneminde hızlı trenlerde ek seferler düzenleneceğini duyurdu.

Uraloğlu ayrıca, Ramazan Bayramı döneminde Venedik demiryollarında bir dizi önlem alındığını da ifade etti.

Emeklilere yüzde 10 indirim uygulayacağız

Ulaşımın en temel ihtiyaçlardan birisini oluşturduğunun altını çizen Uraloğlu, şöyle devam etti: 

"Emeklilerin ikinci yaşamlarında fiziksel, ruhsal, sosyal ve kültürel anlamda daha zengin bir yaşam sürmelerine destek olmak için kaynaklarımızı yerel ve merkezi yönetimlerle iş birliği yaparak harekete geçiriyoruz. Bu çerçevede, emeklilerimizin ekonomik açıdan daha uygun, konforlu ve rahat bir şekilde seyahat etmelerini sağlamak amacıyla yüksek hızlı, anahat ve bölgesel trenlerimizde yüzde 10 indirim uygulamasını başlatıyoruz. Bu adımı atarak, emeklilerimizin ulaşım ihtiyaçlarına katkıda bulunurken aynı zamanda seyahat etmelerini teşvik etmeyi hedefliyoruz."

Uraloğlu, ülkemizin yaklaşık 85 milyonluk nüfusuna sahip olduğunu ve bu nüfusun yaklaşık 16 milyonunun emekli olduğunu vurgulayarak, "Emeklilerimiz, Türkiye'nin Yüzyılı'nın öncüleridir. Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine alın teri ve akıl teri dökerek katkı sağlayan, tecrübelerinden faydalandığımız önemli bir kesimi temsil ediyorlar. Onların ikinci baharlarında rahat etmelerini sağlamak için yerel yönetimlerle ve diğer bakanlıklarla iş birliği içinde en iyi uygulamaları hayata geçirmeye çalışıyoruz" dedi.

Tarımsal destekleme ödemeleri  hesaplara yatırılacak Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara yatırılacak

Bayram tatili ve ara tatil nedeniyle ek YHT seferleri geldi 

2024 yılının “Emekliler Yılı” olduğu kadar “Demiryolu Yılı” olduğunu da hatırlatan Uraloğlu, şunları söyledi:

“Demiryolu seferberliğimizle ülkemizin dört bir yanında yüksek hızlı ve hızlı demiryolu hatları inşa ediyoruz. Ayrıca, iyileştirilen ve modernize edilen mevcut demiryolu sistemimiz de sorunsuz bir şekilde işliyor. Milli ve yerli demiryolu sanayimizin de gelişimine katkı sağlıyoruz. TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü olarak 2023 yılında 255 milyon yolcuyu ulaştırdık ve trenlere olan talep giderek artıyor. Farklı rotalarda hizmete sunduğumuz turistik ve diğer trenlerimizle Anadolu'nun tarihi ve doğal güzelliklerini keşfediyor, bölgeler arasındaki etkileşimi, ticareti ve sirkülasyonu artırıyoruz. Demiryolu, ulaştığı her yere bereket ve güzellik katıyor. Bayramlarda ise trenler en çok tercih edilen ulaşım araçları arasında yer alıyor. Ramazan Bayramı ve ara tatil döneminde artan yolcu talebini karşılamak ve vatandaşlarımızın sevdikleriyle huzur içinde zaman geçirmelerini sağlamak için gerekli tedbirleri aldık”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, 5-15 Nisan tarihlerini kapsayan uzun tatil döneminde ek yüksek hızlı tren seferleri ve anahat/bölgesel trenlerde kapasite artışı sağlanacağını belirtti. Yüksek hızlı tren hatlarında başlayacak ek seferlerle 5 Nisan'dan itibaren toplam 18.084 koltuk kapasitesi artırılacağını açıkladı.

Ankara-İstanbul hattında günlük sefer sayısının 13+13'ten 14+14'e, Konya-İstanbul hattında ise 4+4'ten 5+5'e yükseltileceğini ifade etti. Ayrıca, Ankara-Konya hattında Cuma ve Pazar günleri işletilen hafta sonu seferinin Cumartesi günleri de gerçekleştirileceğini duyurdu.

Bu yeni seferlerin tatil dönemi sonrasında da devam edeceğini müjdeledi. Uraloğlu, yüksek hızlı trenlerin bugüne kadar yaklaşık 84 milyon 260 bin yolcuya hizmet verdiğini belirterek, şehirlerarası günlük seyahatleri mümkün hale getirdiğini ve şehirlerin çehresini değiştirerek marka şehir haline getirdiğini vurguladı. Ramazan Bayramı ve ara tatil dönemlerinde olduğu gibi mevsimsel olarak da yolcu sirkülasyonunda artış beklendiğini belirterek, yüksek hızlı trenlerin kapasitesini arttırmanın önemine dikkat çekti.. 

Anahat ve bölgesel trenlere de vagon ilavesi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, 5 Nisan - 15 Nisan 2024 tarihleri arasındaki tatil döneminde İzmir Mavi Ekspresi, Doğu Ekspresi, Güney/Vangölü Ekspresi, Konya Mavi Ekspresi, Ege Ekspresi, Erciyes Ekspresi, Toros Ekspresi, Pamukkale Ekspresi, Ankara Ekspresi, Uzunköprü-Halkalı Bölgesel Treni ve Edirne-Halkalı Bölgesel Trenlerine pulman ve yataklı vagonlar ilave edileceğini açıkladı. Bu kapsamda, anahat ve bölgesel trenlere günlük karşılıklı 28 vagon eklenerek, 10 günlük tatil döneminde toplam 15 bin 200 koltuk kapasitesi artışı sağlanacağını belirtti.

Kaynak: AA