Aktif bir yanardağın yakınında yaşayanlar için kül yağışı, düşen kayalar, sıcak volkanik bulutlar ve tsunami olasılığı gibi tehlikeler söz konusu olduğu belirtiliyor.

İsrail Gazze'yi bombaladı! En az 14 ölü İsrail Gazze'yi bombaladı! En az 14 ölü

T24'ün haberine göre; Yetkililer, yanardağın bir kısmının denize çökmesiyle 1871'deki patlamanın ardından meydana gelen tsunamiyi tetiklemesinden endişe duyduklarını ifade etti.

Endonezya Afet Zararlarını Azaltma Ajansı, Ruang Dağı'nın aktivite seviyesinin Seviye II'den Seviye III alarmına yükseltildiğini açıkladı. Buna tepki olarak, bölge sakinlerinin Manado'ya güvenli bir şekilde taşındığı belirtildi. Yanardağın çevresinde yaşayan köylülerin, olası tehlikelerden korunmak için tekneyle güvenli bölgelere tahliye edildiği ifade edildi 

Endonezya'nın Volkanoloji ve Jeolojik Tehlikeyi Azaltma Merkezi, en az üç patlamanın kaydedildiğini ve patlama sütununun maksimum yüksekliğinin bin 200 metre olduğunu bildirdi.. 

Yetkililer, ana kraterden orta ila kalın yoğunlukta beyaz dumanın yükseldiği konusunda uyardı. Endonezya Ulaştırma Bakanlığı, külün Manado ve Kuzey Minahasa'ya doğru yayılmaya başlaması nedeniyle etkilenen bölgedeki evlerini terk etmeleri gereken 11 binden fazla kişi olduğunu belirtti

Manado'daki uluslararası bir havaalanı, yanardağa yakınlığı nedeniyle geçici olarak kapatıldı, zira volkanik kül tehlikesi söz konusu.

Bölgesel havaalanı otoritesi başkanı Ambar Suryoko şunları söyledi: "Halen Ruang Dağı'nın patlamasıyla ilgili gelişmeleri izliyoruz ve ilgili paydaşlarla koordineli olarak uçuş güvenliğini ve konforunu sağlamak için gerekli eylemleri öngörmeye çalışıyoruz."

Endonezya'da 270 milyon insana ev sahipliği yapan adalar dizisi boyunca 120 aktif yanardağ bulunuyor.

Ülke, Pasifik Okyanusu boyunca uzanan bir dizi sismik fay hattı olan "Ateş Çemberi'nin" üzerinde yer alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ