Çalışma, 51 farklı araştırmadan elde edilen verileri analiz etti. Bu araştırmalar, dünyanın dört bir yanından 1,2 milyon çocuğu kapsıyordu. Çalışma, erkek çocukların kız çocuklardan daha fazla enerji içeceği tükettiğini ve enerji içeceği içen çocukların yasadışı uyuşturucu kullanımı ve şiddet gibi riskli davranışlara daha yatkın olduğunu gösterdi.

ENERJİ İÇECEKLERİ OLUMSUZ ETKİLER YARATIYOR

Çalışma, enerji içecekleri tüketiminin çocukların zihinsel ve fiziksel sağlığını olumsuz yönde etkilediğini de ortaya koydu. Enerji içecekleri içen çocuklarda düşük akademik performans, uyku sorunları, anksiyete, depresyon ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları gibi durumlar daha sık görüldü.

BİLİM İNSANLARI VE UZMANLAR UYARIYOR

Newcastle Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Shelina Visram, enerji içeceklerinin ruh sağlığı sorunlarına yol açabileceğine dair bulgulardan derin endişe duyduğunu söyledi. Visram, “Bunlar ele alınması gereken önemli halk sağlığı sorunlarıdır.” dedi. İngiltere Kraliyet Halk Sağlığı Derneği’nden William Roberts ise enerji içeceklerinin çocukların ve gençlerin fiziksel ve zihinsel sağlığına zarar verebileceğine dair artan kanıtlara dikkat çekti. Roberts, Birleşik Krallık Hükümeti’nin 16 yaşından küçüklere enerji içeceği satışını yasaklamaya yönelik 2019’da verdiği sözü yerine getirmesini istedi.

ENERJİ İÇECEKLERİ KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Enerji içecekleri tüketiminin çocukların sağlığına verdiği zararlar sadece ruhsal değil, fiziksel de olabiliyor. Mayıs 2023’te Newport’taki bir ilkokulda, influencer Logan Paul’un Prime Energy kutusunu içen bir öğrenci kalp krizi geçirdi ve midesi yıkanmak zorunda kaldı. Bu olayın ardından okul yönetimi, tüm velilere enerji içeceklerinin tehlikelerine dair bir uyarı notu gönderdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ