EPDK petroldeki indirimlerin tüketiciye yansıtılmasını istedi

EPDK, rafinerilere yazı göndererek ham petroldeki indirimlerin tüketiciye yansıtılmasını istedi. Yapılan güncelleme ile birlikte benzin ve motorin gibi ürünlerin litresinde 1,5 liraya kadar indirim olacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), son dönemde bazı ülkelerden ithal edilen ham petrol ve işlenmiş ürün fiyatlarının rafinerilere sağladığı fiyat avantajının tüketicilere de yansıtılması için harekete geçti.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, uluslararası piyasalardaki ve yurt içindeki fiyat hareketlerini titizlikle takip ettiklerini belirterek, ithal ham petrol ve işlenmiş ürünlerde ortaya çıkan fiyat avantajlarının tüketicilere de yansıtılması için rafinerilere yazı gönderdiklerini açıkladı.

Kar oyunlarına izin vermeyiz!

Yılmaz, benzin ve motorin fiyatlarının serbest piyasada belirlendiğini vurgulayarak, "Kurallar ve formül net. EPDK olarak rafineri-dağıtıcılar ve bayiler gibi piyasa aktörlerinin uygulamalarını ve fiyat hareketlerini sıkı bir şekilde izliyoruz. Akaryakıt piyasasının serbest yapısı önemli olsa da, tüketicilerimizi korumak, fiyat hareketlerini dikkatlice takip etmek ve kar oyunlarına fırsat vermemek de bizim görevimiz" şeklinde konuştu.

Benzin ve motorinde indirim yapılması için rafinerilere bir yazı gönderdiklerini belirten Yılmaz, bu çerçevede rafinerilerin yapacağı güncellemeyle benzin ve motorin fiyatlarında 1 ila 1.5 TL arasında bir indirim olacağını ifade etti.

"Özellikle bazı ülkelerden ithal edilen ham petrol ve işlenmiş ürünler, rafineriler için önemli bir kar avantajı sağladı. Bu avantajın tüketicilere de yansıtılması gerekiyor. Rafinerilerin, gerekli adımı hızla atması ve marj oranını gönderdiğimiz yazı doğrultusunda güncellemesini bekliyoruz. Yapılacak güncelleme neticesinde benzin ve motorin fiyatlarında 1 ila 1 buçuk TL arasında bir indirim olacaktır."

Kaynak: İHA