11 Mart'ta AK Parti'nin ilk görüşmeyi yaptığı Yeniden Refah Partisi (YRP), Cumhur İttifakı'na katılmak için 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kaldırılması dahil 30 madde sunmuştu. YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan taleplerinin olumsuz karşılandığını açıklamış, ilk başta Cumhur İttifakı'na katılmayacaklarını söylemiş ve Cumhurbaşkanı adaylığını ilan etmişti.

ERBAKAN UZLAŞMA BEKLENTİSİNDEYDİ

Tartışmalara yol açan 6284 sayılı kanunun kaldırılması talebine AK Parti'nin kadın milletvekili dahil pek çok kesim tepki göstermişti. Bu arada Fatih Erbakan ise AK Parti ile uzlaşma arayışı içerisinde olduğunu dikkat çekmeye çalışmış ve geçtiğimiz günlerde konuk olduğu televizyon programında şu ifadelere yer vermişti: “Derlerse ki, bu maddelerde mutabıkız, bunların uygulanması için gayret göstereceğiz, imzalıyoruz derlerse tekrar kurullarımızla değerlendirilip cevap verebiliriz.”

Erbakan’ın bu sözlerinin ardından kısa bir süre sonra partisi Yeniden Refah Partisi, seçimlere Cumhur İttifakı çatısı altında girme kararı almıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Beştepe'deki görüşmesinden sonra Erbakan yaptığı açıklamada “Partimizin ittifak sürecinde başından itibaren talep ettiğimiz prensipler konusunda uzlaşmaya vardık,” diye konuşmuştu.

KARARINI NASIL DEĞİŞTİRDİ?

Cumhur İttifakı'na katılan Yeniden Refah Partisi’nin nasıl karar değiştirdiği merak edilirken, Erbakan'ın öncesinde sarf etmiş olduğu sözler hatırlanınca akıllara yoksa “6284 sayılı kanunun kaldırılması gündeme geldi mi?” sorusunu da beraberinde getirdi. İşte bu soruyu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın konuk olduğu NTV programında yanıtladı.

MADDE GÜNDEME GELMEDİ

Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın söz konusu maddenin gündeme gelmediğine dikkat çekerek, “Belli ilkeler üzerinde müzakereler yapılıp sonuca varıldı. Kamuoyunda iddia edildiği gibi milletvekilliği pazarlığı ve 6284 yasası gibi konular gündeme gelmedi. Müzakereleri sonlandıran ve sonra tekrar başlatan konu 6284 yasası değildi. Kamuoyunda iddia edildiği gibi milletvekilliği pazarlığı ve 6284 yasası gibi konular gündeme gelmedi.” ifadelerine yer verdi.

BELLİ İLKELER ÜZERİNE

Yeniden Refah Partisi ile ilkeler konusunda anlaşıldığını söyleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: “Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü bir lider diplomasisi devreye girdi. Yeniden Refah Partisi'yle ilkeler konusunda anlaşıldı. Belli ilkeler üzerinde müzakereler yapılıp sonuca varıldı.”

ERDOĞAN’IN DOĞRUDAN TEMASI

“Cumhurbaşkanımızın Yeniden Refah Partisi'yle doğrudan bir teması oldu. Sayın Erbakan'la bir görüşmesi de oldu. Müzakereleri sonlandıran ve sonra tekrar başlatan konu 6284 yasası değildi. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde taviz asla söz konusu olamaz ve gündeme gelmez. Konu çok yönlü olarak bütünüyle ele alınmalı. Yalnızca yasayla kadına şiddet önlenemez.' (İTTİFAK)

Editör: Mehmet Poyraz