Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şehitler Abidesi'nde düzenlenen 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. Yıl Dönümü Töreni'ne katıldı.

Trthaber'in haberine göre Erdoğan konuşmasında şunları söyledi:

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yılında, bir kez daha aziz şehitlerimizin manevi huzurunda bulunuyoruz. Dünya tarihinde eşine nadir rastlanır bir destanla Çanakkale'yi geçilmez kılan kahramanlarımızı rahmetle, şükranla yâd ediyoruz. Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere bu kahraman ordunun önderlik ettiği komutanlarımızı saygıyla anıyoruz. Bin yıllık vatanımız Anadolu'nun müdafaası için ülkemizin ve gönül coğrafyamızın dört bir yanından gelerek gözlerini kırpmadan canlarını veren yiğitlerin her bir ferdine Allah'tan rahmet diliyoruz. Bugün de vatan topraklarında, sınırlarımızda ve sınırlarımız ötesinde ülkemizin güvenliği, milletimizin huzuru, devletimizin bekası için gece gündüz faaliyet halinde olan askerlerimize mevladan kolaylıklar diliyoruz.

Milletimiz vakur iradesini ortaya koymuştur!

Türkiye ve Türk milleti olarak Çanakkale'de verdiğimiz mücadeleyi, bugün farklı görünümler altında ve çeşitli araçlarla karşılaştığımız sinsi saldırılara karşı benzer bir duruşla sergiliyoruz. Mehmet Akif'in Çanakkale şehitlerini destanlaştıran şiirinde ifade ettiği gibi, "Eski Dünya, Yeni Dünya bütün akvam-ı beşer. Kaynıyor kum gibi, Mahşer mi, hakikat mahşer. Çehreler başka, lisanlar, deriler rengarenk. Sade bir hadise var ortada: Vahşetler denk." Evet, ülkemiz özellikle son 10 yılda maruz kaldığı her olayın ardında aynı yüzleri görmekteyiz. Terör örgütlerini sınırlarımıza yığıp bağımsızlığımızı tehdit edenler bunlar, çeşitli yöntemlerle egemenliğimize göz diken darbecileri üzerimize salanlar bunlar, milletimizin zenginliği olan farklılıklarını kırılmaya yatkın fay hatlarına dönüştürmeye çalışanlar yine bunlar, kalkınma çabalarımızı boşa çıkarmak için üretimimizi ve istikrarımızı sabote edenler bunlar, demokratik atılımlarımızı vesayetin cenderesinde parçalamaya çalışanlar bunlar. Çanakkale'de olduğu gibi, bu millet son dönemde yaşadığımız her sınavda bedeni ve kalbiyle aynı kararlı iradeyi ortaya koymuştur.

Yaktığımız ateş gayesine ulaşacaktır

Asırlar boyunca yürütülen maddi ve manevi yıkım çalışmaları sonucunda Türk milletinin fıtratının değişeceğini düşünenler, aslında ruhun aynı ruh olduğunu görmüş ve anlamışlardır. Çanakkale'de yakılan ateş, milli mücadele ve cumhuriyetin ilanıyla doruğa ulaşmıştır. Şimdi ise, eserlerimiz ve hizmetlerimizle 2023 hedefleri ve Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ateşimizi yakarak, ülkemizi dünyada hak ettiği yere yükseltme amacına erişeceğiz. Üstelik, Çanakkale Zaferi'ni ve sonrasında gelen başarıları, tarihimizin en büyük zorlukları, kuşatmaları ve ihanetleri yaşadığımız bir dönemde elde ettik.

Geleceğe yürüyecek iradeye sahibiz

Bugünkü Türkiye, hamdolsun altyapısıyla, siyasi ve teknolojik gücüyle, ekonomisiyle hedeflerini gerçekleştirme konusunda çok daha büyük imkanlara sahiptir. Çanakkale'den ve sonrasında yaşadığımız olaylardan aldığımız dersler ışığında geleceğimize güvenle ilerlememizi sağlayacak bir iradeye sahibiz. Geçtiğimiz yıl yaşanan 6 Şubat depremleri ve sonrasındaki olaylar, bu iradenin ne denli güçlü olduğunu göstermiştir. 53 bin vatandaşımızın şehit olması ve 11 şehrimizde yüz binlerce binanın yıkılmasıyla sonuçlanan bu felaket sonrasında, ülkemiz enkazları kısa sürede kaldırmış ve yeni konutların inşası için adımlar atmıştır. Bu süreçte milletimizin gösterdiği dayanışma, takdiri hak etmektedir.

Türkiye Yüzyılı'nın inşasında Çanakkale'de yazılan destandan çok önemli dersler çıkardığımıza inanıyoruz. Birliğimize, beraberliğimize ve kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıktığımızda, yedi düvelin üzerimize gelse bile yıkılmayacağımızın ispatı olan Çanakkale ruhu, yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir. Rabbimden ülkemizi ve milletimizi her türlü beladan, afetten ve tehditten muhafaza etmesini diliyorum.

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümünü bir kez daha tebrik ediyorum. 18 Mart Şehitleri Anma Günü'nde, Çanakkale Destanı'nda yer alan tüm kahraman mehmetçiklerimizi, erlerden komutanlara kadar her birini, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyorum.

Kaynak: HABER MERKEZİ