İtalya’nın Napoli şehrinde bulunan dünyanın en tehlikeli süper yanardağlarından biri olan Campi Flegrei Yanardağı’nı 2016 yılında yeniden uyanma işaretleri göstermişti. Bilim insanları sönmüş ve 2005 yılından bu yana takip edilen süper yanardağın 500 yıldır ilk defa patlama yaşayabilecek kritik bir baskı noktasına yaklaştığını açıklamışlardı.

Konuyla ilgili açıklama yapan araştırmacılar, yanardağın tehlikeli bir eşiğe yaklaştığını ve yükselen magmanın normal seviyenin 10 katı güçte sıvı ve gaz salınımını ateşleyebileceğini söylemişti. Bölgede yaşayan üç milyon insan için nihayetinde çok tehlikeli bir patlamaya neden olabileceği ileri sürülmüştü.

SÜPER YANARDAĞLAR NEDİR?

En büyük volkanik yapılara “süper yanardağlar” ismi verilmekte. Magma haznelerinin büyüklüğünden dolayı süper yanardağ patlamalarından sonra bir volkan konisi yerine dev boyutlarda kalderalar (göçükler) oluşuyor ve İtalya’nın önemli şehirlerinde Napoli ise bu dev yanardağın yatağına inşa edilmiş.

Bu arada Campi Flegrei Yanardağı’nda 2005 yılından beri magma birikiminin yükseldiği gözlemleniyor. 2012 yılında İtalyan yetkililer tehlike seviyesini yeşilden sarıya yükseltmiş ve yanardağın aktif şekilde takip edileceğini duyurmuştu. Avrupa'da 200.000 yıldır görülen en büyük yanardağ patlamasıyla oluşan Campi Flegrei göçüğü 39.000 yıl önce oluşmuştu.

Paris Olimpiyatları açılış töreni öncesi tren hatlarına sabotaj düzenlendi Paris Olimpiyatları açılış töreni öncesi tren hatlarına sabotaj düzenlendi

ETNA YANARDAĞI’NDAKİ VOLKANİK HAREKETLER

İtalya’nın Sicilya Adası'ndaki yaklaşık 3 bin 300 metre yüksekliğindeki Etna Yanardağı'nda geçen ay yoğun olarak görülen volkanik hareketliliğin sürdüğü bildirildi.

Konuyla ilgili İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsünün (INGV) Etna Gözlem İstasyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, yanardağın aktif güneydoğu krateri dün akşam saatlerinde güçlü şekilde kül ve lav püskürttü. INGV, Etna'daki volkanik faaliyetin güneydoğu krateriyle sınırlı kaldığını da belirtti.

Bu arada, basında çıkan haberlerde, dağın püskürttüğü küller nedeniyle bölgeden geçen uçaklar için kırmızı kodlu uyarı yayınlandığı, bununla birlikte Katanya'daki Fontanarossa Havalimanı'nın uçuş trafiğinin olumsuz etkilenmediği belirtildi.

Etna’daki güçlü lav akışının Katanya ve Taormina gibi çevredeki kentlerden de gözlenebildiği ifade edildi.

Kıta Avrupası'nın en yüksek aktif yanardağı olma özelliği taşıyan Etna Yanardağı, son olarak 13 ve 26 Kasım tarihlerinde de kül ve lav püskürtmüştü.

Kaynak: HABER MERKEZİ-AA