Yoğurt yapmak isteyenlerin bilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Yoğurt lezzetli ve sağlıklı bir besindir ve mayalama sürecini doğru yapmak önemlidir.

Evde yoğurt yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır:

Mantının balıklısı olur mu? demeyin; Hanımlar kolları sıvadı ve  balıklı mantı üretimi başladı Mantının balıklısı olur mu? demeyin; Hanımlar kolları sıvadı ve balıklı mantı üretimi başladı
  • Taze ve temiz süt (mümkünse çiğ süt veya tam yağlı pastörize süt)
  • Yoğurt mayası (ticari yoğurt mayası veya taze yoğurt)
  • Şeker ve tuz (isteğe bağlı)

Yoğurt Mayalama Aşamaları

Yoğurt mayalamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  1. Sütü derin bir tencereye alın ve süzgeç veya tülbent ile süzün. İçinde yabancı madde varsa bu şekilde elenmesini sağlayın.
  2. Tencereyi ocağa koyun ve orta ateşte sütü kaynatın. Kaynatırken kepçe ile sütü havalandırın. Yani bir yönde karıştırırken sütün bir bölümünü alıp yukarı kaldırın ve geri dökün. Böylece süt kabarcıkları içine hava girer. Bu işlemi 6-8 dakika devam ettirin.
  3. Süt yükseldiğinde ocağın altını en kısıkta 10 dakika daha bekletin. Sonra ocaktan alın ve ılımaya bırakın.
  4. Yoğurt mayalama sıcaklığı 42 derece civarıdır. Yani mayanızı bu sıcaklıkta eklemeye önem verin. Maya olarak ticari yoğurt mayası veya taze yoğurt kullanabilirsiniz. Taze yoğurt kullanacaksanız, mayalama öncesinde oda sıcaklığında bekletin.
  5. Maya miktarı 1 litre süte 1 yemek kaşığı olacak şekilde ayarlayın. Maya içine biraz şeker veya tuz ekleyebilirsiniz. Bu isteğe bağlıdır. Şeker bakterilerin üremesine yardımcı olur, tuz ise lezzet katar.
  6. Maya karışımını bir kepçeye alın ve biraz süt ilave ederek ezin. Daha sonra bu karışımı sütün içine yavaş yavaş yedirin. İyice karıştırın.
  7. Yoğurdu mayaladığınız kabı sarıp sarmalayın ve kapağını da güzelce kapatın. Oda sıcaklığında 4-6 saat mayalandırın. Daha sonra buzdolabına alın ve 2 gün sonra tüketmeye başlayın.

Katı Yoğurt Nasıl Yapılır?

Katı yoğurt yapmak için mayayı da çok sulu yapmamak gerekir. Yoğun ve sert bir maya kullanmak daha kıvamlı yoğurt elde etmenizi sağlar. Ayrıca farklı süt çeşitlerini bir arada kullanmak da bir diğer yöntemdir. Örneğin inek sütüne bir miktar keçi sütü eklemek yoğurdun kıvamını artırabilir.

Akşamdan Yoğurt Mayalanır Mı?

Akşamdan yoğurt mayalamak mümkündür. Bunun için sütü kaynatıp ılıdıktan sonra mayalayın. Üzerine ilistir (kevgir-süzgeç) kapatıp örtüyle sarın. 6-8 saat bekletin. Sabah açtığınızda yoğurdunuz hazır olacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ