Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik, 19 Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle birlikte, restoranlar, lokantalar, kafeler, pastaneler ve benzeri yiyecek-içecek hizmeti sunulan işletmelerde, tüketicilerin kolaylıkla görebileceği ve okuyabileceği şekilde giriş kapıları önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne tarife ve fiyat listesi konması zorunlu hale getirildi.

Yönetmelik değişikliği, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girdi ve bu düzenlemelere ilişkin olarak Ticaret İl Müdürlüğü, Bursa dahil olmak üzere tüm illerde Bakanlık talimatıyla yoğun denetimler gerçekleştirdi..

Kapı girişleri önündeki fiyat listesi kontrol edildi

Denetimlerde, işletmelerin giriş kapıları önünde tarife ve fiyat listelerinin bulunup bulunmadığına, masaların üzerinde tarife ve fiyat listelerinin yer alıp almadığına bakıldı. Ayrıca, self-servis işletmelerde tarife ve fiyat listelerinin sipariş verilen ve ödeme yapılan noktalarda tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde açıkça sürekli olarak bulunup bulunmadığı kontrol edildi. AVM'ler gibi farklı işletmelerin ortak alanda faaliyet gösterdikleri durumlarda ise giriş kapılarının olmaması nedeniyle, sipariş verilen ve ödeme yapılan noktalarda tarife ve fiyat listelerinin tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yer alıp almadığı incelendi.

Borsa günü rekorlarla tamamladı Borsa günü rekorlarla tamamladı

Ayrıca, geleneksel mekanlarda masaya servis hizmeti sunulan işletmelerde, tüketicilerin masaya oturduktan sonra ve en geç yiyecek-içecek siparişi verilene kadar tarife ve fiyat listelerinin hizmet sunulan masanın üstüne konulup konulmadığı incelendi. İşletmelerin birden fazla giriş kapısına sahip olması durumunda ise tarife ve fiyat listelerinin her bir giriş kapısının önünde tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde ayrı ayrı yer alıp almadığına özellikle dikkat edildi..

Kurallara uymayan işletmelere 2 bin 172 lira ceza

Aynı standartlar, oteller, hastaneler, mağazalar gibi işletmelerde olduğu gibi, yiyecek ve içecek hizmeti sunan lokanta, restoran, kafe, pastane, kıraathane, kantin, kafeterya gibi yerlerde de arandı. Masalar üzerinde QR koduyla menüye erişim sağlanabilir, ancak bu tek başına yeterli değildir. Hizmet sunulan masaya menü getirilmesi, QR kodunun ek bir hizmet olarak kullanılmasıyla bir sakınca görülmemektedir.

Kurallara riayet etmeyenlere 2 bin 172 lira idari para cezası kesildi. Yılbaşından bugüne Bursa’da bin 207 işletmede 300 bin 40 ürün denetlendi ve kurallara uymayan işletmelere toplam 1 milyon 776 bin 682 lira para cezası kesildi.

Kaynak: AA