AKINCI'nın düşen helikopteri bulması dünya basınında AKINCI'nın düşen helikopteri bulması dünya basınında

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un liderliğindeki hükümet, Ermenistan'a destek konusundaki taahhütlerini daha da derinleştirmeyi planlıyor.

Fransa Silahlı Kuvvetleri Bakanı Sebastien Lecornu, iki ülkenin Ermenistan'ın sınırlarını koruma ve halkını güvende tutma çabalarını desteklemek amacıyla silah temini için bir anlaşma yapacaklarını açıkladı. Özellikle Ermenistan'ın hava sahasının güçlendirilmesi bu anlaşmanın odak noktalarından biri.

Ermenistan, Karabağ'daki 2020 Vatan Savaşı sonrasında zorlu bir süreç yaşadı. Ermenistan, Azerbaycan ile yaşanan bu çatışmanın ardından sınırlarında güvenliği sağlama ve ordusunu güçlendirme peşindei. Paris hükümeti ise Ermenistan'ın bu ihtiyacını karşılamak için ellerinden geleni yapacaklarının mesajını verdi.

Fransız hükümeti, Ermenistan'ın güvenliğini ve istikrarını desteklemeye devam ederken bu anlaşmanın uluslararası ilişkiler açısından da önemli bir adım olduğunu belirtiyor.

Fransız Bakan, "Pazar günü Ermenistan'ın Fransız üreticilerden belirli miktarda silah satın almasını resmileştireceğiz." dedi.

44 günlük Vatan Savaşı

Azerbaycan'ın 2020'de başlattığı ve 44 gün süren Vatan Savaşı sonunda Ermenistan yenilgisini onayladı.

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü bildiriye göre Ermenistan silahlı güçlerini Karabağ'dan çekmeyi kabul etti.

Geçen 3 yılda bölgedeki silahlı gruplar anlaşmaya uymayınca Azerbaycan, bölgenin silahsızlandırılması ve sözde yönetimin kendini feshetmesi için 19 Eylül 2023'te lokal antiterör operasyonu düzenledi.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)