Gazze’de 161 BM çalışanı hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in Gazze Şeridi’ne 143 gündür devam eden saldırılarında 161 BM çalışanının öldürüldüğünü açıkladı. Gazze’de yaşanan insani krize ilişkin rapor yayımlayan BM, İsrail’e karşı uluslararası yaptırım çağrısında bulundu.

Sağlık hizmetleri çöktü

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze’de sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde çöktüğünü bildirdi. Raporda, “7 Ekim 2023 - 12 Şubat 2024 tarihleri arasında sağlık kuruluşlarına 378 saldırı gerçekleştirildi, 98 sağlık kuruluşu ve 98 ambulans hasar gördü. BM Nüfus Fonu (UNFPA), annelerin doğum öncesi ve sonrası sağlık kontrolüne gidememesi ve bombardımanlar nedeniyle erken doğumların artması sonucu yeni doğan bebeklerin öldüğünü belirtti.” ifadelerine yer verildi.

Mülteciler hedef alındı

Raporda, İsrail’in yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı BM tesislerine de saldırmaya devam ettiği vurgulandı. Raporda, “24 Şubat’a kadar Gazze’deki BM tesislerine sığınan 403 Filistinli öldürüldü, 1385’i yaralandı. İsrail, insani yardımların girişini de engelleyerek Gazze’de 2,3 milyon nüfuslu bir insani felaket yarattı.” denildi.

İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılacak İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılacak

Uluslararası yaptırım istendi

Raporda, uluslararası toplumun Gazze’de yaşanan insan hakları ihlallerine sessiz kalmaması gerektiği belirtildi. Raporda, “Uluslararası Adalet Divanı’nın 26 Ocak’ta İsrail’e karşı aldığı ihtiyati tedbir kararları uygulanmalı, Gazze’de insani yardıma erişim sağlanmalı, İsrail’in saldırılarına son verilmesi için yaptırım uygulanmalıdır.” çağrısında bulunuldu.

İsrail’in işgali sürüyor

İsrail, Hamas’ın 7 Ekim 2023’te başlattığı saldırılara karşılık Gazze Şeridi’ne kara, hava ve denizden saldırılarını sürdürüyor. İsrail’in saldırılarında 29 bin 782 Filistinli hayatını kaybetti, 70 bin 43 kişi yaralandı. İsrail ordusu da 580 askerini kaybetti. İsrail, Gazze Şeridi’nin yanı sıra Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de Filistinlilere baskı uyguluyor. İsrail ile Hizbullah arasında da çatışmalar devam ediyor.

Kaynak: AA