Gazze’de üç aşamalı ateşkes önerisi

Gazze Savaşı’nın 117’inci gününde, İsrail ile Hamas arasında arabulucuların sunduğu yeni bir ateşkes önerisi gündeme geldi. Öneri, rehinelerin ve cenazelerin karşılıklı teslimi ve Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını içeriyor.

Rehineler ve cenazeler teslim edilecek

Yeni öneriye göre, ateşkesin ilk aşamasında Hamas, elinde tuttuğu sivil rehineleri İsrail’e teslim edecek. İkinci aşamada, rehin alınan askerlerin serbest bırakılması sağlanacak. Üçüncü ve son aşamadaysa, ölen rehinelerin cenazeleri karşılıklı olarak iade edilecek. Ateşkes önerisi, ayrıca İsrail hapishanelerindeki binlerce Filistinli mahkumun salıverilmesini de kapsıyor.

Arabulucular umutlu

Yeni öneri, ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda yürütülen dolaylı görüşmelerin sonucu olarak ortaya çıktı. ABD, İsrail ve Mısır istihbarat başkanları, geçen hafta Fransa’nın başkenti Paris’te bir araya gelmişti. Katar Başbakanı Şeyh Muhammed Bin Abdurrahman El Sani de görüşmelere katılmıştı. Arabulucu ülkeler, yeni öneriden umutlu olduklarını belirttiler.

Tarafların tutumu

Hamas lideri İsmail Haniye, bir aydan uzun süredir ilk kez Mısır’ı ziyaret etti. Haniye, yeni öneri üzerinde çalıştıklarını ve Hamas’ın önceliğinin İsrail’in saldırılarının sona ermesi ve askerlerin çekilmesi olduğunu söyledi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise, “kesin zafer olmadan çekilmenin olmayacağı” ve binlerce Filistinli mahkumun bırakılmasının mümkün olmadığı mesajını verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ