Tunceli’de çocuklar kentin güzelliklerini sıcak hava balonundan izledi Tunceli’de çocuklar kentin güzelliklerini sıcak hava balonundan izledi

İstanbul ve Bursa'yı etkisi altına alan şiddetli deprem, AFAD tarafından 5,1 şiddetinde açıklandı. İlk sarsıntının ardından sadece 3 dakika geçtikten sonra 4,5 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha yaşandı. Bu deprem, İstanbul, Bursa, Çanakkale ve Balıkesir gibi çevre illerde hissedildi. AFAD verilerine göre, depremin merkezi Bursa'nın Mudanya ilçesi olarak belirlendi ve yüzeye 9 kilometre mesafede gerçekleşti.

Marmara Denizi'nde, Gemlik Körfezi'nde yaşanan 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede hemen 3 dakika sonra saat 10.45'te 4,5 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntı yaşandı.

Jeofizik mühendisi ve deprem bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İttifak Gazetesi'ne depreme ilişkin açıklamalarda bulundu:

"4 Aralık 2023 saat 10:42’de Mudanya açıklarında Gemlik Körfezi’nde orta kuvvette 5.1 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem Gemlik Körfezi’ne uzanan Gemlik Fayı’nın ve Mudanya’nın batısındaki Zeytinbağı Fayı’nın kuzeyinde olup, Gemlik Körfezi’nin içinde. 5 km derinlikte olan depremin faylanma türü AFAD’ın çözümüne göre BKB-DGD doğrultusunda hareket eden normal fayı temsil etmektedir.
Bu depremin “öncü deprem” olduğuna dair bazı haberler yayıldı.

Günümüzde bir depremin daha sonraki bir deprem için “öncü deprem” olduğunu söylemek için kesinleşmiş ve bilimsel olarak onaylanmış herhangi bir ölçü yöntemi yoktur.

Marmara Bölgesi her yıl çok sayıda deprem üreten bir yapıya sahiptir. Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre Marmara Bölgesinde 2022 yılında büyüklüğü 3.0 il 4.9 arasında 29 tane deprem olmuştur. Bu depremlerin 5 tanesinin büyüklüğü 4.0 ile 5.0 arasındadır. Kuzey Anadolu Fayı Sakarya'nın batısında Marmara Bölgesine uzanırken bir kaç dala ayrılır. Önemli bir dalı Marmara Denizi içerisinde Kuzey Marmara Fayı olarak Saroz Körfezine doğru uzanırken, Marmara Denizi güneyinde başka fay dalları da oluşturur. Bunlardan biri de İznik Gölü üzerinden Gemlik, Mudanya, Bandırma, Biga ve Çan üzerinden Bayramiç'e uzanan önemli diğer daldır.

WhatsApp Image 2023-12-04 at 12.45.04

Bu görsel deprem bölgesindeki fay kollarını göstermektedir. Bugünkü depremin doğusunda 6 Şubat 2022 de 4.1 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmiştir.

WhatsApp Image 2023-12-04 at 12.50.43

Bu görselde Marmara'da son 30 gündür olan depremleri (sarı daireler) ve Kuzey Marmarama Fayı ile Marmara Denizinin güney kıyısını izleyen güney kolu yer almaktadır.
Bu fay haritası Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün Diri Fay haritasından alınmıştır.

Kaynak: Suzan Ballıdağ