Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde, 6 Şubat depremlerinde yaşanan zemin sıvılaşması, gölde toprak kaymasına ve su seviyesinin yükselmesine yol açtı. Göl kenarındaki park alanı sular altında kaldı, sahil şeridi kahverengi bitki örtüsüyle kaplandı.

Ekran görüntüsü 2023-11-11 141250

Deprem gibi dinamik yüklemeler altında, suya doymuş tanecikli zeminlerin sıkılığını kaybederek, katı halden sıvı hale geçmesi şeklinde görülen zemin sıvılaşması, su ekosisteminin bozulmasına ve oksijen seviyesinin düşmesine neden olabilir.

Ekran görüntüsü 2023-11-11 141336

Kapadokya Havalimanında yolcu trafiği: 35 bin kişi kullandı Kapadokya Havalimanında yolcu trafiği: 35 bin kişi kullandı

GÖLBAŞI GÖLÜ’NDE ÖTROFİKASYON OLAYI

Ötrofikasyon, göl gibi herhangi bir büyük su ekosisteminde, başta karalardan gelenler olmak üzere, çeşitli nedenlerle besin maddelerinin büyük oranda artması sonucu, plankton ve alg varlığının aşırı şekilde çoğalmasıdır. Bu durum, sudaki çözülmüş oksijen miktarını azaltarak uzun vadede su ekosisteminin ölümüne neden olabilir.

Ekran görüntüsü 2023-11-11 141331

Gölbaşı Gölü’nde, zemin sıvılaşmasıyla birlikte sudaki oksijen miktarı azaldı ve ötrofikasyon olayı meydana geldi. Ötrofikasyon nedeniyle gölün bir kısmı yeşile büründü, göldeki canlı çeşitliliği azaldı.

Ekran görüntüsü 2023-11-11 141340

GÖLBAŞI GÖLÜ DOĞA PARKI’NIN DURUMU

Gölbaşı Gölü Doğa Parkı, her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği ve mesire alanı olarak kullandığı bir yerdi. Ancak 6 Şubat depremlerinden sonra, gölde yaşanan zemin sıvılaşması, toprak kayması ve ötrofikasyon olayları, doğa parkının eski güzelliğini ve cazibesini kaybetmesine neden oldu.

Ekran görüntüsü 2023-11-11 141300

Gölbaşı Gölü Doğa Parkı’nda, cıvıl cıvıl insan yoğunluğu yerini sessizliğe bıraktı. Vatandaşlar, gölün çevre il ve ilçelerden gelen insanlar nedeniyle çok yoğun olduğunu ancak deprem sonrası eski kalabalık günlerinden eser kalmadığını dile getirdi.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)