Merkez Bankası’nın para arzını azaltması enflasyonu düşürebilir

Goldman Sachs’ın raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) piyasadaki para arzını azaltma hızının enflasyon üzerinde olumlu etkisi olabileceği ifade edildi. Raporda, enflasyonun yüzde 42,6 olan piyasa beklentilerine göre yıl sonunda yüzde 30 seviyelerine kadar gerileyebileceği öngörüldü.

Merkez Bankası bu ay faizi yüzde 45’e çıkarabilir

Raporda, TCMB’nin şu anki iletişimine bakıldığında, Bankanın bu ay politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45’e çıkaracağı tahmin edildi. Goldman Sachs’ın politika faizine ilişkin önceki tahmininin yüzde 42,5 olduğu hatırlatıldı.

Faiz indirimi yıl ortasında başlayabilir

Raporda, enflasyonun piyasaların fiyatladığından daha hızlı gerilemesi durumunda, TCMB’nin politika faizini yıl ortasında indirmeye başlayabileceği kaydedildi. Raporda, “‘Enflasyonun beklentilerden daha hızlı gerilemesinin mutlaka büyük bir negatif çıktı açığı gerektirmeyeceği’ yönündeki görüşümüz dikkate alındığında para politikasındaki erken gevşeme riski piyasaların fiyatlamasından daha düşük.” denildi. Raporda, faiz indiriminin TL üzerinde baskı oluşturmayacağı da belirtildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ