İkinci el otomobil piyasasında aşırı şişen fiyatlar son 1 yılda yüzde 30 düştü İkinci el otomobil piyasasında aşırı şişen fiyatlar son 1 yılda yüzde 30 düştü

Merkez Bankası, beklentilere paralel olarak politika faizini yüzde 50'de sabit bıraktı ve piyasalarda büyük önem taşıyan faiz kararını açıkladı. Banka tarafından yapılan açıklamada, hizmet ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskılarını sürdürdüğü vurgulandı. TCMB, dezenflasyon sürecinin yılın ikinci yarısında başlayacağını vurgularken, ilave faiz artışı olasılığına da kapı bıraktı.

Ntv.com.tr'nin haberine göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.

Ekonomistlerin beklentileri de faizin sabit bırakılacağı yönündeydi.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 oldu.

Geçen ay gerçekleştirilen toplantıda politika faizi 500 baz puan artırılmıştı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir."

Enflasyonist baskılar

Mart ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleşmiştir. Tüketim malı ve altın ithalatındaki seyir cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte direncin sürdüğüne işaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir.

İlave faiz artışına açık kapı

Mart ayında atılan adımların etkisiyle finansal koşullar önemli ölçüde sıkılaşmıştır. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.

Dezenflasyon yılın ikinci yarısında tesis edilecek

Para politikasındaki kararlı duruşun devam etmesiyle birlikte, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme gibi faktörlerin etkisiyle aylık enflasyonun ana eğilimi düşürecektir. Bu durum, dezenflasyonun 2024 yılının ikinci yarısında sağlanmasına katkıda bulunacaktır.

Likidite gelişmeleri takip edilecek

Kurul, makroihtiyati politikaları uygulayarak piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruma kararlılığını sürdürmektedir. Bu kapsamda, kredi büyümesi ve mevduat faizinde beklenmeyen gelişmeler olması durumunda, parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesine devam edilecektir. Likidite gelişmeleri yakından izlenerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin bir şekilde kullanılması sağlanacaktır.

Enflasyonda yüzde 5 hedefi

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak belirleyecektir. Bu kararlar, enflasyonun ana eğilimini geriletme ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştırma amacını taşıyacak şekilde, parasal ve finansal koşulları oluşturmayı hedefleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından izlenecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ