Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde, Karadeniz Eğitim Kültür ve Çevre Koruma Vakfı tarafından düzenlenen iftarda konuştu.

"Avrupa'da son günlerde yaşanan olaylar oldukça düşündürücü," diyen Fidan, PKK militanlarının Belçika'da iki ayrı şehirde Türk vatandaşlarına alçakça saldırılar gerçekleştirdiğine dikkat çekti.

Fidan, "Olayları öğrendiğimiz anda hızla harekete geçtik. Hem Ankara'da hem de Brüksel'de girişimlerde bulunduk. Belçika makamlarının derhal harekete geçmesini talep ettik. Aynı gece Belçikalı mevkidaşımı aradım ve hassasiyetimizi net bir şekilde ilettim. Diplomatlarımız derhal bölgeye yönlendirildi ve olaylardan etkilenen vatandaşlarımızla ilgilendiler," şeklinde konuştu.

Fidan, Türk vatandaşlarının sağduyusu ve Belçika makamlarının müdahalesiyle olayların büyümeden kontrol altına alındığını belirterek, yaralılara şifa dileklerini iletti.

Gerekli girişimleri yaptık!

Fidan, durumu yakından takip ettiklerini vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaralıları bizzat arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiğini ifade etti.

Fidan, Fransa'da da benzer provokasyon girişimlerinin olduğunu hatırlatarak, "Dün akşam da Almanya'da, Hannover Başkonsolosluğumuza baltalarla saldıracak kadar azdılar. Ankara ve Berlin'de gerekli girişimleri hemen yaptık. Saldırganların adalet önüne çıkarılmasını beklediğimizi söyledik" şeklinde konuştu.

Fidan, "PKK biz vurdukça köşeye sıkışıyor. Köşeye sıkıştıkça, bu defa yıllardır onlara müsamaha gösteren ülkelerde terör estiriyor. Devletimiz ise vatandaşına her şartta sahip çıkıyor. Konu bu kadar basittir" şeklinde konuştu.

Başarı yolu birlik ve beraberlikten geçiyor

Fidan, "Devlet hayatında olsun, millet hayatında olsun, başarıya giden yol birlik ve beraberlikten geçiyor. Bir dava etrafında kenetlenmekten geçiyor. Binlerce yıllık tarihimiz, şartlar ne olursa olsun bizlere bir ve beraber olmayı öğütlüyor" şeklinde konuştuı.

Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete'de Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete'de

Fidan, 20 yılı aşkın süredir devletin ve milletin birliğini ve bekasını ilgilendiren görevlerde bulunduğunu aktararak, bu süre zarfında birliğin başarıyı getirdiğini tecrübe ettiğini ifade etti

Fidan, "Ancak bu birlik kendiliğinden olmuyor, kolay sağlanmıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu milletin bütün kahramanlarını, bütün neferlerini, büyük ve güçlü Türkiye davasında birleştirdi" şeklinde konuştu..

Fidan, Türkiye'nin 21 yılda vesayet zincirlerini kırdığını, kalkınmayı sağladığını, milli savunma sanayisinde yeni bir çığır açtığını, enerji güvenliğini sağladığını belirterek, bunlarla da yetinmeyerek Türk Devletleri Teşkilatı'nı kurduğunu, yenilikçi diplomatik girişimler geliştirdiğini ve "İsrail'i vahşetiyle bir başına bırakan uluslararası bir baskı" oluşturduğunu ifade etti.

Teröre nefes aldırmıyoruz!

Fidan, terörle mücadelede de eşi benzeri görülmemiş başarılar kazanıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Vizyoner liderlik ve artan milli kabiliyetlerin birleşmesiyle birlikte PKK'dan FETÖ'ye, DHKP-C'den DEAŞ'a kadar bütün terör örgütlerinin belini kırdıklarını ifade eden Fidan, gelinen noktada terör odaklarına alan bırakmadıklarını, nefes aldırmadıklarını ve göz açtırmadıklarını vurguladı."

Yurt içinde yaşam alanı bulamayan terör örgütlerinin dışarıda çare aradığını belirten Fidan, bazı ülkelerde konumlarını tahkim etme derdine düşen terör örgütlerine karşı Türkiye'nin tavrının çok net olduğunu ifade etti.

Fidan, "Arkasında kim olursa olsun, Irak’tan Suriye’ye uzanan bir terör koridoru kurulmasına asla izin vermeyeceğiz. Milli güvenliğimizi ilgilendiren her konuda gerekli her tür önlemi aldık, alıyoruz, alacağız. Bunun için de kimseden icazet beklemeyeceğiz" şeklinde değerlendirme yaptı.

Yeni dönemde, komşu ülkelerle dayanışma içinde terörün kökünü kurutmaya kararlı olduklarını belirten Fidan, ilk adımı Irak'la attıklarını ve gerisinin de geleceğini vurguladı.

Fidan, komşu ve bazı müttefik ülkelerin topraklarında bulunmasına izin verdiği ve göz yumduğu terör örgütlerinin bir gün onların da başına bela olacağını yıllardır söylediklerini ve dediklerinin çıktığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu sığ tartışmaları işiten ve belki de üzülen yurt dışındaki kardeşlerimize sesleniyorum; içiniz ferah olsun. Türkiye Cumhuriyeti, bütün güç ve imkanlarıyla sizlerin arkasındadır. Teröristlerin, ırkçıların, Türk ve İslam düşmanlarının sizlere zarar vermesine asla müsaade etmeyeceğiz."

Fidan, "Güçlü Türkiye" kavramının bir milli şahlanış dönemini ifade ettiğini ve bugüne kadar yapılanların yeterli olmadığını vurgulayarak Türkiye'nin daha ileriye götürülmesi için daha fazla mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. 31 Mart seçimlerinin, yerel ve küresel her alanda şahlanış için bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Boğazlar ve Karadeniz'in, Ukrayna'da savaşın geniş bir coğrafyaya yayılmasını engellemek ve yeni bir enerji ve gıda krizi çıkmasını önlemek için stratejik öneme sahip olduğunu belirten Fidan, Sarıyer'in bu bağlamda önemli bir nokta olduğunu ve bu konularda etkin ilerlemek için Ankara ile İstanbul arasında ve Ankara ile Sarıyer arasında uyumun ve fikir birliğinin yeniden sağlanması gerektiğini vurguladı.

AK Parti Sarıyer Belediye Başkan adayı Hüseyin Coşkun'un, bu uyumu sağlamak için yetki istediğini ve Coşkun ile Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'u halka emanet ettiklerini belirten Fidan, konuşmasını "Öyleyse haydi vira bismillah. 31 Mart'ta Sarıyer kazansın. İstanbul kazansın, Türkiye kazansın. Nazik misafirperverliğiniz için tekrar teşekkür ediyorum. Rabbim ibadetlerimizi, dualarımızı, oruçlarımızı kabul eylesin. Sağ olun, var olun. Allah'a emanet olun" sözleriyle tamamladı.

Kaynak: AA