Trabzon'un Akçaabat ilçesindeki bir özel hastanede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) şüphesiyle tedavi altındaki Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Haydar Baş, durumunun ağırlaşması üzerine Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Haydar Baş, sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Peki Hadar Baş Kimdir ? Siyaset hayatı, Kaç yaşında ve nereliydi? İşte, merak edilen detaylar.

HAYDAR BAŞ KİMDİR?

1947 yılında Trabzon’da doğan Prof. Dr. Haydar Baş, ilk, orta ve lise tahsilini de kentte tamamladı. 1970 senesinde Kayseri’deki Erciyes Üniversitesi’ne bağlı Yüksek İslam Enstitüsü’nden mezun olan Baş, lisansüstü eğitimini ve doktorasını 'Veda Hutbesinde İnsan Hakları' tezi ile Bakü Devlet Üniversitesi’nde tamamladı ve bu üniversitede göreve başladı.

Doktora sonrası akademik çalışmalarına devam ederek 'İslam ve Hz. Mevlana', 'Tasavvuf Tarihi', 'Din Sosyolojisi' ve 'Din Psikolojisi' konularındaki tezleriyle 'Profesörlük' unvanını da aynı üniversiteden aldı.

KARİYERİ

Dokuz yıl Bakü Devlet Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Baş, Doğu Dilleri ve Edebiyatlarını Araştırma Fakültesi, Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde görev yapıyordu.

Akademik kariyerini eğitim alanında yapmasına rağmen, aynı zamanda araştırmacı, yazar, iş adamı, sanayici ve tüccar kimlikleriyle bilinen Haydar Baş’ın hayatından bazı kesitler şöyledir:

* Mefkureci Öğretmenler Derneği’nin Trabzon Şubesi Başkanlığını yapmıştır.

* Beş yıl Devlet Liselerinde, iki yıl Ticaret Liselerinde ve İmam Hatip Liselerinde olmak üzere yedi öğretim yılı öğretmenlik yapmıştır.

* İPA A.Ş.’nin Bölge Müdürlüğünü yürütmüştür.

* BAŞ Şirketler Grubunun, BAŞ Çelik Fabrikalarının, BAŞ Ticaret A.Ş.’nin ve BAŞ Isı Sanayi’nin kurucusudur.

* Başyazarlığını yaptığı İCMAL, ÖĞÜT ve MESAJ dergilerinin kurucusudur.

* Milli Basın Kurultayları’nı tertip eden Basın Kurulu’nun başkanıdır.

* Bağımsız Türkiye Partisi’nin (BTP) Genel Başkanı’dır

İTİFAK-İSTANBUL