Husilere ait Al Masirah Televizyonu, Husi Hareketi'nin lideri Abdulmelik el-Husi'nin açıklamalarını yayınladı.

Husi'nin konuşmasında, Yemen Deniz Kuvvetleri'nin bu hafta 9 gemiyi hedef aldığına dikkat çekilerek, bu sayede Kızıldeniz ve Umman Denizi'nde kasım ayından bu yana hedef alınan İsrail, ABD ve İngiltere'ye ait gemilerin toplam sayısının 86'ya ulaştığı belirtildi.

Husi'nin açıklamasına göre, bu hafta içinde yapılan 10 operasyonda, "düşman" hedeflerine 37 balistik füze ve insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlendiği bildirildi. Husi, operasyonların İsrail'in Eilat kentine yönelik gerçekleştirildiğini vurguladı.

Husi, İsrail'in Kızıldeniz'deki gemi trafiğinin ciddi şekilde azaldığını belirtirken, Gazze Şeridi'ne yapılan saldırıların devam etmesi halinde operasyonlarının süreceğini vurguladı.

Kızıldeniz'deki son durum

İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrail'e ait olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere el koymaya başladı. Ayrıca, bazı gemilere insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlendi.

ABD güçleri, Yemen'den atılan füzeler ve kamikaze dronlarını birçok kez etkisiz hale getirdiklerini duyurdu.

Husilerin bu eylemleri sonrasında birçok denizcilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini askıya aldı.

ABD, küresel deniz ticaretinin güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adı altında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturulduğunu duyurdu.

Yasa dışı Yahudi yerleşimciler Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı Yasa dışı Yahudi yerleşimciler Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı

Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterlerince ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak'ta ABD'ye ait bir geminin Kızıldeniz'de İsrail'e destek sağladığı gerekçesiyle füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya'nın sunduğu kararı kabul ederek Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen durdurulması çağrısında bulundu.

Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 12'si, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştiriliyor.

Kaynak: AA